Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-2-2006

Op 14 februari 2006 heeft Minister Dekker van VROM het eerste exemplaar van een brochure over gemeentelijke samenwering bij bouw- en woningtoezicht uitgereikt. Ze overhandigde de brochure, Samen bereik je meer!, aan de heer Beekhuis voorzitter van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland. De VBWTN overhandigde de Minister het door haar ontwikkelde toezichtprotocol, waarmee de handhaving op de bouwplaats wordt vergemakkelijkt. Zo werken gemeenten en VROM samen aan het professionaliseren van het bouw- en woningtoezicht in Nederland.

Brochure
In de brochure zijn leerpunten uit diverse samenwerkingsprojecten tussen gemeenten bij de handhaving van bouw- en woonregels bijeengebracht. Een beschrijving van de drie fasen waarin samenwerking tot stand komt is aangevuld met adviezen uit de praktijk. "Samenwerking is niet makkelijk, maar biedt kansen voor gemeenten om beter uitvoering te geven aan de bouw- en woonregelgeving," zo zei de minister bij de overhandiging. De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland is daarvan zelf het bewijs: zij is immers ontstaan uit een platform waarbinnen een groot aantal gemeenten hun krachten bundelden om de kwaliteit van het toezicht te verbeteren.

Toezichtsprotocol
Het toezichtprotocol dat de Vereniging Bouw- en Wonintoezicht overhandigde aan de minister, is een handreiking om op gestructureerde, transparante manier toezicht te houden op de bouwplaats. Het beschrijft stap voor stap waarop een inspecteur moet letten wanneer die daadwerkelijk op de bouwplaats gaat kijken. Dit initiatief van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland is financieel ondersteund door het ministerie van VROM. Zowel de brochure als het toezichtsprotocol zullen naar alle gemeenten worden gestuurd.