Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech Minister van VROM op 14 februari 2006 tijdens bijeenkomst toezichtprotocol en samenwerking

Dames en heren,

Samenwerking tussen gemeenten is niet nieuw. Denk aan de vele samenwerkingsverbanden op milieugebied of de gezamenlijke ontwikkeling van bedrijventerreinen. Met de Nota Ruimte geven we een extra impuls aan samenwerking en initiatief op het niveau van de regio en de gemeente. Immers; 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Daar hoort ook versterkte samenwerking in de uitvoering van bouwregels bij.

Dat kan alleen als die regels eenvoudig en transparant zijn en zo min mogelijk administratieve rompslomp geven. We hebben daarin al veel in gang gezet. Dor hout is gekapt, kritiek uit de praktijk klinkt door. Betrokkenheid van burgers en bedrijven gaat nieuwe regels ook tot betere regels maken. Regels waar we samen voor staan en die we samen tot uitvoering brengen.
Daarom ontvang ik graag het toezichtprotocol Bouw- en Woningtoezicht dat door de gemeenten zelf werd ontwikkeld. En om iets terug te doen bied ik de heer Beekhuis, voorzitter van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, dan graag de door VROM ontwikkelde brochure samenwerking bouwregelgeving aan.

Eerst iets over uw toezichtsprotocol. Professioneel toezicht houden door gemeenten tijdens de bouw is een belangrijke taak van bouw- en woningtoezicht. Het Toezichtsprotocol kan gemeenten daarbij helpen. Het is een handreiking om op een gestructureerde, transparante manier buiten op de bouwplaats toezicht te kunnen houden. Het beschrijft stap voor stap waarop een inspecteur moet letten wanneer die daadwerkelijk op de bouwplaats gaat kijken.
Dit product is gemaakt door diverse enthousiaste medewerkers van gemeenten met een financiële bijdrage vanuit mijn departement. Zoals zo mooi staat beschreven op de voorkant van de handreiking 'het is transparant, objectief en traceerbaar'.
Dit instrument is in eerste instantie gemaakt voor gemeente-inspecteurs die toezicht houden tijdens de bouw. Het leent zich overigens ook voor een verbreding naar andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Omgevingsvergunning waarin vanaf 2007 veel milieu- en bouwregels samenkomen in één procedure en één vergunning. Daarom heb ik het voornemen om te kijken hoe we dit verder kunnen gaan invullen.

Het product dat ik op mijn beurt zodadelijk mag overhandigen aan de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland gaat over samenwerking tussen gemeenten op het terrein van bouwregelgeving. De leerpunten uit de samenwerkingspilots binnen het project Servicegericht Werken zijn hierin samengebracht. Samenwerking is niet makkelijk, maar wel een kans voor gemeenten om beter uitvoering te geven aan de uitvoering van regelgeving. Het is mij daarom een waar genoegen u het eerste exemplaar hiervan te mogen overhandigen.

Voorzitter Beekhuis,
Mag ik u nu dan onze brochure overhandigen.