Behandeling van paniekklachten via Internet

Interapy

Psychologen van de Universiteit van Amsterdam en Interapy hebben een methode ontwikkeld om paniekklachten te behandelen via Internet. In een omgeving die voor hen vertrouwd is - meestal gewoon thuis achter de eigen computer - worden mensen met paniekklachten en met straatvrees in een volwaardige behandeling van elf weken met succes geholpen. De aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en maakt gebruik van de ervaringen die Interapy op deed met internetbehandelingen bij 'stress door schokkende ervaring','stress door werk' en 'depressie'.

Hartkloppingen, een droge keel, te weinig lucht, zweet in je handen, misselijkheid, licht in het hoofd, onwerkelijke waarneming en een aanzwellende angst om gek te worden of zelfs dood te gaan. Dat is een paniekaanval. Een intens angstige ervaring die mensen op onvoorspelbare momenten overvalt.
Zo'n 10 % van de Nederlandse bevolking heeft wel eens een paniekaanval. Volgens het Trimbos-instituut, heeft 3,4 % van de bevolking er zo vaak last van dat het hun functioneren ernstig belemmert. Angst voor aanvallen beheerst hun leven en bemoeilijkt de uitoefening van beroep of het genieten van vrije tijd. Om nervositeit of paniek te controleren, slikken bijna twee miljoen Nederlanders door de arts voorgeschreven kalmeringsmiddelen. Niet minder dan 480.000 Nederlanders geven aan afhankelijk te zijn van deze middelen.

De recent ontwikkelde internetbehandeling 'Paniek' van Interapy duurt in de regel elf weken. In die tijd wordt een cliënt begeleid door een persoonlijke, speciaal voor internetbehandelingen opgeleide psycholoog. De cliënt communiceert met deze psycholoog op een eigen, beveiligde internetsite. Dat gebeurt volgens een strikt protocol. De cliënt volgt de behandeling in zijn eigen vertrouwde omgeving en op zelf gekozen en met de behandelaar afgesproken tijdstippen. De behandeling neemt ongeveer twee uur per week in beslag. Er zijn geen wachtlijsten, dus een cliënt kan na verwijzing direct beginnen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de internetbehandeling 'Paniek' uitstekend werkt. Personen die de behandeling volgden, ervaren een duidelijke vermindering van het aantal en van de hevigheid van hun aanvallen. Ze krijgen meer vertrouwen in zichzelf en in hun lichaam. Bij de cliënten die een internetbehandeling volgden, daalde het gemiddeld aantal paniekaanvallen met bijna 75%. Na de behandeling gaf ruim een derde van hen aan in de laatste drie weken helemaal geen aanval meer te hebben gehad. 60% van de cliënten beoordeelt de aanvallen als 'niet ernstig meer'. Vóór de behandeling zei 27% van de cliënten te lijden aan ernstige paniekaanvallen. Na de behandeling beschreef geen van de cliënten de paniekaanvallen nog als 'ernstig'.

Cliënten zijn bovendien tevreden over de kwaliteit van de behandeling en van hun persoonlijke behandelaar. Ontwikkelaar prof. dr. A. Lange van de Universiteit van Amsterdam: 'Cliënten waarderen de zelfwerkzaamheid in het protocol en de anonimiteit waarin de behandeling kan plaatsvinden.'

Einde bericht

Over Interapy
Interapy is sinds 2001 toonaangevend op het gebied van psychologische behandelingen via Internet. De onderneming heeft protocollen ontwikkeld voor de behandeling van 'stress door schokkende ervaring', 'rouw', 'depressie' en voor 'burn-out' en ontwikkelt meetinstrumenten voor het bepalen van het effect van psychologische hulp. Alle behandelprotocollen zijn gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek en uitvoerig getest in nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Interapy is erkend als instelling in de zin van de AWBZ en voert het kwaliteitscertificaat van HKZ voor de geestelijke gezondheidszorg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Interapy Nederland
Dr.ir. Pieter van Hoogstraten, directeur
Tel: 020 798 8300
E-mail: pvhoogstraten@interapy.nl
www.interapy.nl