GroenLinks

Congres GroenLinks wil verkiezingen voor nieuwe Europese Conventie

14 februari 2006

Het Franse en Nederlandse nee tegen de Europese Grondwet waren geen ja voor de huidige Europese Unie. Na afloop van de `denkpauze' over de Grondwet moet een nieuwe Europese Conventie worden bijeengeroepen, die een beter Europees verdrag ontwerpt.

Dit verdrag moet de EU selectiever, besluitvaardiger en democratischer maken. Daarvoor heeft het partijcongres van GroenLinks zich afgelopen zaterdag in grote meerderheid uitgesproken.

Een nieuw verdrag moet zo democratisch mogelijk tot stand komen. Daarom pleit GroenLinks ervoor dat de burgers van alle EU-lidstaten de kans krijgen om hun vertegenwoordigers in de Conventie te kiezen. Over het door de Conventie ontworpen verdrag dient een EU-wijd referendum te worden gehouden.

Hieronder volgt de letterlijke tekst van de motie die het partijcongres heeft aangenomen.

---

MOTIE OVER TOEKOMST EUROPESE UNIE

Het congres van GroenLinks, bijeen op 11 februari 2006 in Tilburg, trekt de volgende conclusies uit de referenda over de Europese Grondwet. Deze conclusies geven richting aan het verdere debat binnen de partij over de toekomst van de Europese Unie.


1. Door de verwerping van het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa in de Franse en Nederlandse referenda is dit verdrag in zijn huidige vorm van tafel.

2. Het Franse en het Nederlandse nee tegen de Grondwet waren echter geen ja voor de huidige EU. Verbetering van de Europese spelregels is meer dan ooit noodzakelijk.

3. Het publieke debat in Nederland over de toekomst van de EU schiet nog tekort. Dit debat is ermee gebaat als:
a) politieke partijen, waaronder GroenLinks, hun visie presenteren op het einddoel en de uiteindelijke grenzen van de EU b) partijen deze toekomstvisie en de stappen op de weg daarheen mede tot inzet maken van de Tweede-Kamerverkiezingen c) er duidelijkheid komt over het tijdpad en de procedure voor een nieuwe verdragsherziening.

4. Een nieuw Europees verdrag moet meer duidelijkheid bieden over de taken die de EU wel en niet toekomen. Daartoe moeten grenzen gesteld worden aan de regelzucht die voortvloeit uit de interne markt. Het al dan niet liberaliseren van publieke voorzieningen dient een nationale of lokale keuze te zijn.
5. De EU moet besluitvaardiger worden op de terreinen die om een gemeenschappelijke aanpak vragen, zoals buitenlandse politiek en duurzame ontwikkeling.

6. De EU dient ingrijpend gedemocratiseerd te worden. Dat vergt een sterker Europees Parlement, een grotere betrokkenheid en invloed van nationale parlementen, EU-wijde burgerinitiatieven en referenda alsmede meer openbaarheid, bijvoorbeeld van de Raad van Ministers.

7. Een nieuw Europees verdrag moet zo democratisch mogelijk tot stand komen, met een maximum aan publiek debat. Voor de opstelling van een beter verdrag dient een nieuwe Europese Conventie te worden bijeengeroepen. Deze Conventie moet rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers van de burgers van de lidstaten omvatten.
8. Een nieuw verdrag mag alleen `grondwet' heten indien het bondig en leesbaar is, bindende grondrechten bevat en een duidelijke scheiding van machten introduceert.

9. Over een nieuw verdrag moet een EU-wijd referendum worden gehouden.

«