Provincie Overijssel

Veerman onder indruk van reconstructie

mininsterverman080206.jpg (105 Kb)
Minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) bezocht vandaag de provincie Overijssel. Onder leiding van Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen en gedeputeerde Piet Jansen kreeg de minister drie voorbeeldprojecten in Twente te zien die een goed beeld geven van de uitvoering van de reconstructie. Minster Veerman was onder de indruk. âDit werkbezoek laat maar weer eens zien dat reconstructie niet alleen over intensieve veehouderij gaat. Het zijn prachtige projecten die het gebied en de inwoners ook verdienen.â Daarnaast sprak de minsietr zijn waardering uit voor de vernieuwende initiatieven die door mensen en instellingen ontwikkeld worden.Â

Azelerbeek in beweging

Op picknickboerderij De Hondeborg van de familie Oosterveld in Zenderen is kennis genomen van de gebiedsuitwerking Azelerbeek. In dit project zijn de wensen van de gemeenten Hof van Twente en Borne, het waterschap Regge en Dinkel, LTO Noord en Stichting Twickel en de ideeën van bewoners bij elkaar gebracht. Het resultaat is een integraal plan waarin een breed scala aan reconstructiedoelen is uitgewerkt tot concrete uitvoeringsprojecten. De Azelerbeek krijgt de ruimte om binnen een zone van 25 meter zijn eigen weg te zoeken (meanderen). Gekoppeld aan de beek worden op basis van vrijwilligheid kleine natuurgebiedjes ontwikkeld. De structuur van de landbouw in het gebied Azelerbeek wordt versterkt door vrijwillige kavelruil en er komen stimulansen voor verkoop van producten aan huis, voor recreatie, beheer van water en groen en een zorgboerderij. Het noordelijk deel van het gebied wordt toegankelijker gemaakt voor wandelen en fietsen. Er komen kleine voorzieningen zoals bankjes en borden bij cultuurhistorisch interessante plekken.

Ook is er aandacht voor de leefbaarheid van de buurtschap Azelo. Door het stoppen van intensieve veehouderij worden andere ontwikkelingen mogelijk. Eén van de agrariërs is met het plan gekomen om in de plaats van grootschalige veehouderij, een landhuis te bouwen met recreatieve activiteiten. Dit heeft geleid tot een sneeuwbaleffect. Op dit moment worden de mogelijkheden verkend om de intensieve veehouderij in Azelo geheel te stoppen. Hierdoor worden andere activiteiten zoals recreatie, het bouwen van een landhuis met enkele woningen en het ontwikkelen van nieuwe natuur mogelijk.

Minister Veerman en gedeputeerde Jansen kregen de gebiedsuitwerking âAzelerbeek in bewegingâ overhandigd door de heer Ter Keurs, wethouder van de gemeente Borne en voorzitter van de gebiedscommissie. De uitvoering van het project wordt mogelijk gemaakt met financiën van het rijk, de provincie, de gemeenten, het waterschap en particulieren. Gedeputeerde Jansen gaf aan dat de provincie grote waarde hecht aan de uitvoering, alvast 1 miljoen euro provinciaal geld heeft gereserveerd en ook de voor Overijssel beschikbare rijksgelden voor dit project zal inzetten. Daarna vertrok het gezelschap al wandelend naar de Azelerbeek waar minister Veerman en gedeputeerde Jansen een reconstructiebord onthulde.

Kavelruil Diepenheim

Op het bedrijf van de familie Jonker in Diepenheim kwam het project Planmatige Kavelruil Diepenheim aan de orde. Wethouder Verbeek (gemeente Hof van Twente) en de heer Jonker (lid gebiedscommissie namens landbouw) boden het projectplan planmatige kavelruil aan de minister en de gedeputeerde aan. Het doel is om in twee jaar tijd van de 2800 hectare landbouwgrond in Diepenheim minimaal 280 hectare te ruilen. Verbeteringen zijn op vele fronten mogelijk: huiskavels kunnen groter, kavels van een eigenaar sluiten op elkaar aan of de afstand tussen de kavels is verkleind. Door de kavelruil ontstaat een structurele verbetering waardoor voor de agrariërs een kostenbesparing ontstaat en zijn er kansen voor nieuwe natuur en water.

Rood voor rood op landgoed Weldam

Als laatste werd de minister naar een rood-voor-rood project geleid. Een bijzonder project op landgoed Weldam in Markelo. De pachtbedrijven van de families Nijmeijer en Pasman liggen op het landgoed Weldam, in een zeer waardevol en kleinschalig landschap. De omgeving stelt de nodige beperkingen aan bedrijfsvergroting. De heren Nijmeijer en Pasman hebben de handen ineen geslagen en zijn tot een oplossing gekomen door de intensieve veehouderij van de heer Nijmeijer af te stoten en de melkveehouderij te verplaatsen en samen te voegen met die van de heer Pasman. Dit geeft beide ondernemers nieuwe kansen in hun bedrijfsvoering. Ook voorziet het plan in natuurontwikkeling en versterking van de landschappelijke waarde van het landgoed. De sloop van de oude bedrijfsgebouwen bij Nijmeijer wordt gefinancierd uit de opbrengst van twee nieuwe woningen aan het landgoed Weldam. Minister Veerman en gedeputeerde Jansen overhandigden een sloophamer aan de heren Nijmeijer en Pasman om de sloop van bedrijfsgebouwen te symboliseren.

Gedeputeerde Piet Jansen was tevreden over het verloop van het werkbezoek. âDe minister heeft een goed beeld gekregen van de inzet, de betrokkenheid en het enthousiasme van de gemeenten, het waterschap en anderen bij de reconstructie. Dit levert een grote diversiteit aan projecten op die uitgevoerd worden. De samenwerking tussen verschillend epartijen werpt haar vruchten af. De reconstructie is een stimulans voor processen. De getoonde projecten zijn maar een paar voorbeelden van de ruim 250 stuks die vorig jaar gestart zijn en waarmee in totaliteit voor meer dan 50 miljoen euro is geïnvesteerd in het reconstructiegebied Salland-Twente in Overijssel.â