Gemeente Ede

nummer 027 / Ede, 14 februari 2006

Lagere lasten voor alle inwoners
Aanslagen gemeentelijke belastingen zaterdag in de bus

De gemeente Ede verstuurt deze week 45.000 belastingaanslagen aan haar inwoners. Het gemiddelde aanslagbedrag is gedaald van EUR 829,86 in 2005 naar EUR 659,58 in 2006. De daling komt hoofdzakelijk door de afschaffing van de gebruikersheffing OZB voor woningen. Maar ook de afvalstoffenheffing is met ongeveer 9% per huishouden verlaagd. Ook bewoners van woongedeeltes van een gecombineerd woon-werkpand profiteren van de afschaffing van het gebruikersdeel. De gemeente nam het initiatief om de vermindering al te verwerken op de aanslag.

Iedereen die eigenaar of gebruiker is van een onroerende zaak in Ede krijgt op 18 februari een aanslag. Niet alleen gebouwde eigendommen, zoals een woning of een bedrijfspand, zijn onroerende zaken. Ook een pand in aanbouw of een stuk grond is een onroerende zaak. Daarnaast kunnen degenen die een hond hebben een aanslag verwachten.

Gecombineerde heffing
Op het biljet kunnen inwoners meerdere regels tegenkomen, namelijk de onroerende-zaakbelasting (OZB), de WOZ-beschikking, rioolrechten, afvalstoffenheffing, hondenbelasting. Bij de aanslag zit een boekje met meer informatie over de regels en de tarieven.

Gebruikersbelasting
Het parlement heeft besloten om per 1 januari 2006 de gebruikersbelasting van de OZB af te schaffen voor woningen. Dit betekent dat iemand die huurder is van een woning of een garagebox geen OZB meer betaalt. Iemand die eigenaar en bewoner is, betaalt vanaf dit jaar alleen de eigenarenbelasting van de OZB.

Woon- / bedrijfspanden
Ook voor het woongedeelte van gecombineerde woon-/bedrijfspanden betalen mensen in 2006 geen gebruikersbelasting OZB meer. Zij betalen nog wel de gebruikersbelasting voor het bedrijfsgedeelte. De gemeente Ede regelt dit automatisch.
Afvalstoffenheffing omlaag
De reden dat de gemeente de afvalstoffenheffing verlaagt, heeft te maken met ons eigen gedrag. De inwoners van de gemeente Ede hebben vorig jaar beter hun afval gescheiden. De extra glasbollen die zijn geplaatst en de uitgedeelde kliko's voor oud papier worden goed gebruikt. Dat is positief en helpt om de kosten voor afvalverwerking te laten dalen. Rioolrechten
Voor rioolrechten gaan bewoners ten opzichte van vorig jaar 4,44% meer betalen. Dit komt onder andere door de aanleg van riolering in het buitengebied, de maatregelen voor het afkoppelen van regenwater van gemengde riolering, toekomstige grootschalige rioolvervangingen in stedelijk gebied.

Later
Later dit jaar verstuurt de gemeente nog ongeveer 3.000 aanslagen voor panden die in 2005 verbouwd of nieuw gebouwd zijn. In dat geval moet de gemeente een nieuwe waarde bepalen per 1 januari 2006.Ook mensen die een bezwaarschrift hebben ingediend en daarop nog geen antwoord kregen, krijgen voorlopig nog geen aanslag voor de belasting waar zij het niet mee eens waren.
Het kan ook zijn dat een pand nieuw gebouwd of verbouwd is of wordt. Zolang de gemeente de waarde nog niet bepaald heeft, kan zij geen OZB-aanslagen opleggen.

WOZ-beschikking
In de WOZ-beschikking staat met welke waarde de gemeente, de rijksbelastingdienst en de waterschappen rekening houden bij het opleggen van belastingaanslagen. Eerder kregen inwoners één keer in de vier jaar de WOZ-beschikking. Vanaf 2005 moet de gemeente elke twee jaar een nieuwe waarde vast stellen. Met ingang van 2007 gebeurt dat waarschijnlijk ieder jaar.

---