Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Metaalunie wil méér dan prestigeprojecten 2-2-2006

De overheid kondigt het ene na het andere prestigeproject aan. De nieuwe uitdagersregeling krijgt 12,2 miljoen euro. Er gaat 100 miljoen naar de luchtvaartindustrie. De vier topinstituten krijgen geld. De Metaalunie juicht deze maatregelen toe, maar constateert dat kennistoepassing tussen wal en schip valt. Slechts 44 procent van het midden- en kleinbedrijf investeert in innovatie. Die bedrijven hebben belang bij bestaande kennis delen en toepassen. Ook dáár kan de overheid werk verzetten.

Mkb-vriendelijker
Innovatie is het modewoord bij uitstek geworden. EZ introduceert nu weer een nieuwe regeling voor excellente innovatieprojecten. De resultaten moeten totaal nieuw zijn voor Nederland. En de omvang van zo'n project is minimaal 300.000 euro, waarvan de overheid eenderde als krediet verstrekt. Deze voorwaarden zijn voor een gemiddeld maakbedrijf veel te hoog gegrepen; de Metaalunie wil ze mkb-vriendelijker. Een grote groep maakbedrijven blijft nu buiten de boot vallen.

Kennisdeling
Juist voor de Nederlandse maakbedrijven moet de overheid kennistoepassing bevorderen. Goede resultaten boeken het Applicatiecentrum voor Productietechnologie in Eindhoven en het Laser Applicatiecentrum in Enschede. Deze `verzamelaars van kennisvragen' brengen metaalbedrijven en kennisinstellingen bijeen. Ook de hulp van het Octrooicentrum Nederland bij het doorzoeken van de database (50 miljoen octrooien!), bevordert kennisdeling in het mkb. Voor grensoverschrijdende kennisuitwisseling ondersteunt de Metaalunie deelname van leden aan Europese onderzoeksprojecten.

Winst?
Als de overheid laagdrempelige kennistoepassing in het midden- en kleinbedrijf kan stimuleren, ziet zij dat terug in de schatkist. Geld voor excellente bedrijven, topinstituten en fundamenteel onderzoek is zeker welkom. Maar de winst zit in de toepassing.

Reageren: kousbroek@metaalunie.nl