Ingezonden persbericht


Afspraken tussen partijen over schaapskooi Epe

Arnhem, 14 februari 2006

Na gesprekken tussen alle betrokken partijen (natuurorganisaties en schaapsherder) zijn afspraken gemaakt over de plannen voor een nieuwe schaapskooi in Epe. De Gelderse Milieufederatie, één van de initiatiefnemers van de gesprekken, is blij met de uitkomst. Directeur Volkert Vintges licht toe: 'Er zijn afspraken gemaakt waar iedereen mee kan leven. Er is gekozen voor een duurzame oplossing voor de schaapskudde zonder onnodige verstening van de natuur op de Veluwe.'

De Gelderse Milieufederatie, Stichting Sprengen en Beken en Staatsbosbeheer gaan akkoord met de locatie van een schaapskooi op Groot Soerel zoals in het bestemmingsplan buitengebied van Epe staat aangegeven. Ook de grootte van de schaapskooi is wat betreft de bezwaarmakers goed beargumenteerd door de schaapsherder en dus geen discussiepunt meer.

Ten aanzien van de niet direct aan de schaapskooi gerelateerde functies zoals een winkeltje, een educatiecentrum, WC blokken voor kampeerders et cetera die in het bestemmingsplan zijn opgenomen, zijn partijen overeen gekomen dat deze uit het bestemmingsplan geschrapt moeten worden. Deze functies trekken verkeer aan op een locatie waar dat minder gewenst is. De schaapsherder en de eigenaar zijn hiermee akkoord gegaan.

Op dit moment ligt het bestemmingsplan ter goedkeuring bij de provincie en is de provincie Gelderland bevoegd goedkeuring te onthouden of zaken te schrappen. De natuurorganisaties hebben aan de provincie Gelderland aangegeven dat als deze alleen de functie 'schaapskooi' goedkeurt, daarmee voldoende tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren. Dan volgen dus geen verdere procedures. Zoals gezegd, kunnen alle partijen hiermee leven.

Wel hebben de natuurorganisaties aangegeven kritisch te blijven staan tegenover een eventuele woning (te regelen in een artikel 19 procedure) bij de schaapskooi waarvan eerder sprake was.

Noot voor de pers (