Politie Drenthe

Politie Drenthe krijgt rapportcijfer 8 voor 0900-8844

Emmen, 14-02-2006 o De kwaliteit van het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) is verder verbeterd. Het servicenummer 0900-8844 (geen spoed, wel politie) van Politie Drenthe werd eind vorig jaar onderzocht. Uit de analyse van het onderzoeksbureau Telan blijkt dat het callcentrum als gemiddeld rapportcijfer een 8 krijgt.

Positieve beoordeling
Het LTP werd beoordeeld op zes onderdelen: contact, informatie, probleemstelling, actiepunten, afsluiting en professionaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat 94 procent van de gesprekken direct, dus bij het eerste contact, is beantwoord. De norm hiervoor is 70%. De medewerkers van het callcentrum luisteren goed en tonen interesse. De professionaliteit van de medewerkers krijgt een 9.

Verbeterpunten
Naast het goede nieuws is er ook een aantal verbeterpunten. De politie zal nog meer moeten werken aan het tijdig beantwoorden van telefoontjes. 80% van de telefoontjes dient binnen 20 seconden te worden beantwoord. In 2005 was dit 74%.

De afsluiting van de gesprekken voldoet nog net niet aan de streefwaarde. Drenthe krijgt een 7. Volgens Telan zal een goede gespreksafsluiting de beller waardering geven voor de moeite die er is genomen om te bellen. Ook dit verdient onze aandacht.

Als we de cijfers van 2004 vergelijken met die van 2005, zien we een enorme verbetering. Alice Vellinga, verantwoordelijk voor het verbeteren van het contact tussen politie en burger, is blij met de positieve resultaten. Onze inspanningen om de bereikbaarheid te verbeteren, hebben resultaat. De burger verwacht een politie die bereikbaar is. Een terechte verwachting die we gelukkig steeds meer waarmaken. We gaan de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Ook in 2006 zal verbetering contact politie en burger een speerpunt zijn.

Contact met de politie
Opvallend is dat er nog te vaak wordt gebeld om informatie waarover de politie niet beschikt of waarvoor anderen verantwoordelijk zijn (hoe laat gaat de dierentuin open, weet u het telefoonnummer van het zwembad, waar kan ik een paspoort halen?). Het Landelijk Telefoonnummer Politie is niet de enige manier om informatie te verkrijgen. Burgers kunnen antwoorden op de meest gestelde vragen bijvoorbeeld via de internetsite www.politie.nl/drenthe opzoeken.

Over 0900-8844

Het LTP 0900-8844 is in september 2000 ingevoerd om de bereikbaarheid van de politie te vergroten en de afhandeling van de gesprekken te optimaliseren. 0900-8844 kan tegen lokaal tarief worden gebeld. Bellers worden via de postcode van het beladres direct doorverbonden met de politie in de betreffende regio. Mobiele bellers, anders dan via KPN, krijgen contact met het Korps Landelijke Politie Diensten in Driebergen en worden doorverbonden met het gewenste politiekorps. Voor acute hulpverlening is het gratis nummer 112 beschikbaar.

Ron Reinds verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 0592-383211 of 06-52 52 8707.