* Leader+

* Wijngaard Maronesse

Leader+ bijdrage voor wijngaard Maronesse

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft besloten om een Leader+ bijdrage toe te kennen voor de uitvoering van het project `Wijngaard, proeflokaal en voorlichting Maronesse'. Dit project ontvangt vanuit Flevoland een bijdrage van 23.772 euro. Het project kost in totaal bijna 80.000 euro.

Maatschap Van der Veeken zal met deze bijdrage op haar wijngaard in Marknesse een ontvangstruimte met een wijnkelder realiseren. Van hieruit wil men rondleidingen op het bedrijf organiseren om zo toeristen en andere belangstellenden meer te leren over wijnbouw in Nederland. Samen met collegabedrijven uit de regio wil men arrangementen opzetten, waarbij de rondleiding op de wijngaard als toeristisch uitstapje dient. Het programma dat men de bezoekers wil aanbieden zal bestaan uit een inleiding over wijnbouw in Nederland, het wijnmaakproces en de wijngaard; een rondleiding over de wijngaard, de wijnmakerij, de kelder en het proeflokaal en het proeven van verschillende soorten wijn uit Nederland in het proeflokaal.

Het project loopt van 15 mei 2005 tot en met 30 november 2006.

Leader+ programma

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een Leader+ aanvraag indienen. De inhoud van Leader+ projecten kan uiteenlopen van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Eén ding hebben ze gemeen: het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. Leader+ is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving.

De Leader+ aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder. Voor vragen kunt u contact opnemen met Margje Memelink (tel. 0320 - 265 670) of Henk Pot (tel. 0320 - 265
676), projectleiders Leader+ bij de provincie Flevoland.