Provincie Utrecht

17 mei: Dag van de Provincie!

14-2-2006 -

Ontmoeting van Statenleden en inwoners van de provincie Utrecht

Provinciale Staten van Utrecht organiseren op 17 mei diverse evenementen in verschillende delen van de provincie om in gesprek te komen met de inwoners. De dag staat in het teken van ontmoeten: de leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten willen op deze dag veel burgers spreken over het beleid van de provincie en vooral ook luisteren naar wat de inwoners bezighoudt.

Het werk en de rol van de provincie speelt zich vaak achter de schermen af en is voor veel inwoners niet altijd even duidelijk zichtbaar. De Dag van de Provincie is een manier om hier verandering in te brengen. Niet zomaar, maar met de bedoeling om op een informele manier met elkaar in gesprek te komen. Wat doet de provincie eigenlijk, welke beleidsvoornemens zijn de afgelopen periode gerealiseerd? Wat zijn de plannen voor de komende tijd? Wat houdt de inwoners bezig? Waar zouden de Provinciale Staten verkiezingen van 2007 over moeten gaan? Zijn we op de goede weg of moet het anders? Vragen en onderwerpen genoeg.

Waarom 17 mei?
17 mei kun je zien als de verjaardag van de provincie Utrecht als democratisch bestuurde overheidsorganisatie. Op 17 mei 1375 gaf bisschop Arnoud van Horn de Stichtse Landbrief uit, waarmee geregeld werd dat de Nederstichtse onderdanen in ruil voor het betalen van belastingen, rechten kregen om mee te beslissen over het bestuur van het gebied. Dus eigenlijk het begin van de democratie in de provincie. Provinciale Staten willen er een traditie van maken om op deze dag, de Dag van de Provincie, ontmoetingen te realiseren om zodoende de democratie nog meer inhoud te geven en de relatie tussen bestuur en inwoners te versterken. Vorig jaar is er een voorzichtige start gemaakt: alle gemeenten uit de provincie kregen op 17 mei een nieuwe provincievlag aangeboden.

Hoe ziet de dag eruit?
In de middag van 17 mei 2006 worden er op vier plaatsen waar de provincie resultaten kan laten zien beleid evenementen georganiseerd waarvoor alle inwoners worden uitgenodigd. Op alle vier de plaatsen zullen statenleden (PS en GS) aanwezig zijn om met de gasten in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden en informatie te geven over het werk van de provincie. Op alle 4 de locaties is het werk van de provincie zichtbaar.

De gekozen locaties zijn:

- De Stichtse Lustwarande: fiets- en/of huifkarrentocht vanaf De Donderberg naar landgoed Broekhuizen bij Leersum. In het gebied van de Stichtse Lustwarande laat de provincie zien dat zij, samen met andere partijen, actief ontwikkelingen in dit gebied beïnvloedt vanuit cultuurhistorische waarden.

- Fort bij Vechten: de provincie Utrecht maakt zich sterk voor het behoud en herstel van de Linie van Utrecht. Ze wil samen met Staatsbosbeheer, de gemeente Bunnik en andere partners een nationaal centrum opzetten voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie én de Limes, de grens van het oude Romeinse rijk. Deze beide verdedigingslinies kruisen elkaar bij Fort bij Vechten; een unieke plek dus voor het Liniecentrum. De gasten worden met een bus naar fort Rhijnauwen gebracht en wandelen daarna over een nieuw te openen schitterende wandelroute terug naar Fort bij Vechten. Volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

- Oudewater: de provincie heeft bijgedragen aan het in stand houden van de oude kern van Oudewater en het herstel van de enige nog bestaande Heksenwaag. Ook de ontwikkelingen van de groene driehoek Montfoort-Oudewater -Lopik zijn de moeite waard. Behalve een bezoek aan de Heksenwaag, waar de bestuurders en politici gewogen kunnen worden, gaan de gasten op de fiets naar stadsvernieuwingsproject Westerwal en daarna naar het landschapsontwikkelproject Van Vuuren.
- Vecht, Vechtstreek: dit gebied is landschappelijk van grote waarde voor de provincie. Behalve haar bijdrage aan de restauratie van de Vechtoevers is de provincie ook nauw betrokken bij de landschappelijke en natuurlijke ontwikkeling van dit bijzondere gebied. Interessant om met bewoners en belangenorganisaties over te spreken.

Alle middagbijeenkomsten zullen een informeel, informatief en ontspannen karakter krijgen. De uitnodiging om aan een van de programmaonderdelen mee te doen zal via de huis-aan-huis bladen worden verspreid.

In de avond van 17 mei worden onder andere alle raadsleden en collegeleden uit de provincie uitgenodigd voor een informele culturele bijeenkomst in Fort bij Vechten. Voor velen van hen is dit, zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van maart, de eerste gelegenheid om hun provinciale collega's te ontmoeten. Ook de inwoners van de provincie Utrecht die op 17 mei jarig zijn worden binnenkort opgeroepen zich aan te melden voor deze bijeenkomst. Met onder meer enkele culturele programmaonderdelen uit de Vrede van Utrecht-programmering zal de avond aangekleed worden. Ook hier wordt weer gezocht naar een balans tussen inhoud en ontspanning, waarbij `de ontmoeting' centraal staat.

Het college van GS is in haar vergadering van 14 februari akkoord gegaan met de opzet van de plannen. Uiteindelijk moet de Statencommissie Bestuur & Middelen op 27 februari de opzet en het budget definitief vaststellen.

Meer informatie: Marjolein Nagel, telefoon 030 258 2222

Laatst gewijzigd op 14-02-2006. Paginabeheer: Marjolein Nagel