Socialistische Partij

Pak malafide schuldhulpverleners aan

14-02-2006 * Steeds meer mensen die in de schulden zitten komen door malafide schuldhulpverleners nog verder in de problemen. Gelukkig zijn er in Nederland gemeentelijke kredietbanken om mensen met schulden te helpen, maar ook veel particuliere bedrijven bieden hun diensten aan. Ze beloven te helpen bij het aflossen van leningen en het treffen van een regeling met de schuldeisers, maar omdat zij geld vragen voor hun diensten nemen de schulden in veel gevallen alleen maar toe.

Hoewel het vragen van een vergoeding eigenlijk verboden is, gebeurd dat via allerlei ingewikkelde en illegale constructies alsnog. SP-Kamerleden Ewout Irrgang en Jan de Wit hebben er bij de regering op aangedrongen hier iets aan te doen. Irrgang: "Deze malafide schuldhulpverleners profiteren van mensen die toch al financiële problemen hebben. Ze trekken die mensen alleen maar dieper het financiële moeras in, daar moet tegen worden opgetreden."

Wat de SP betreft moet de opsporingsdiensten FIOD/ECD meer prioriteit geven aan het aanpakken van deze bedrijven. Om de malafide aanbieders de wind uit de zeilen te nemen zouden gemeenten bovendien de wettelijke plicht moeten krijgen hun burgers schuldhulpverlening aan te bieden.