Socialistische Partij

Amendement Irrgang aangenomen: meer invloed gemeenten op politie

14-02-2006 * De Tweede Kamer heeft vanmiddag een wijzigingsvoorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang en Kamerlid André Rouvoet van de ChristenUnie op de Politiewet aangenomen waardoor gemeenten meer zeggenschap krijgen over de politie in hun gemeenten.

Irrgang Gemeenten waarvan de burgemeester geen korpsbeheerder is hebben op dit moment vaak te weinig invloed op de lokale prioriteiten van de politie in hun gemeenten. Dit wordt ook wel het 'democratisch gat' genoemd. Een aantal gemeenten maken goed gebruik van hun huidige adviesrecht maar in een hoop gemeenten is het vooral de korpsbeheerder, dus de burgemeester van een grote andere gemeente, die de prioriteiten bepaalt.

Het amendement van het SP-Kamerlid bepaalt dat kleine gemeenten voortaan verplicht gehoord moeten worden over de lokale veiligheidsprioriteiten in hun gemeente. Irrgang: "Het is een kleine maar belangrijke verbetering voor een groot probleem. De SP vindt dat de politie zo dicht mogelijk bij de burger moet staan en de democratische controle zo goed mogelijk geregeld is. Een grote betrokkenheid van de lokale gemeenteraden is een stap vooruit."