Provincie Drenthe

Buitenplaats krijgt hulp bij verdere ontwikkeling 14 Feb 2006

Museum De Buitenplaats in Eelde moet in 2009 op eigen benen staan. Gedeputeerde staten (GS) willen met impulsgelden een opstapje bieden zodat de Buitenplaats verder kan professionaliseren en zijn marktpositie kan versterken. Het college gaat hiertoe de komende maanden samen met de gemeente Tynaarlo en het bestuur van de Stichting Nijsinghhuis een plan van aanpak maken dat voor de zomer van 2006 klaar zal zijn.

Het besluit van GS is een reactie op het Berenschot-rapport "Museum De Buitenplaats, een toekomstverkenning". De provincie Drenthe heeft dat onderzoek mede namens de gemeente en het stichtingsbestuur laten uitvoeren zoals in de provinciale cultuurnota De kunst van het combineren was aangekondigd. Het onderzoek bevat, rekening houdend met de culturele doelstelling van de Buitenplaats, een analyse van de bedreigingen en kansen van de bedrijfseconomische situatie van De Buitenplaats en doet verschillende voorstellen om die te verbeteren. Het college heeft besloten dat het aan de verdere professionalisering en de versterking van de marktpositie van De Buitenplaats met impulsgelden wil meewerken. De wijze waarop dat gaat gebeuren, wordt vastgelegd in het gezamenlijke plan van aanpak voor de jaren 2006, 2007 en 2008. Het plan moet gericht zijn op de realisering van een Buitenplaats die met ingang van 2009 voldoende inkomsten kan genereren voor een zelfstandige en onafhankelijke positie in de economische markt.

De belangrijkste conclusies uit en over het rapport:
* De Buitenplaats, als het totale concept, is nu nog geen grote (cultuur)toeristische trekker, maar levert wel een onmiskenbare bijdrage aan het culturele profiel van de provincie Drenthe. In De Buitenplaats is, nog afgezien van de artistieke prestatie, zeker iets van grote waarde tot stand gebracht. De Buitenplaats zoals hij er nu uitziet is echter nog niet groot genoeg en/of krachtig genoeg om als volwaardig cultureel waarmerk te functioneren.
* De Buitenplaats heeft voldoende economische ontwikkelingsmogelijkheden om, rekeninghoudend met de culturele doelstelling, een van de belangrijkste culturele waarmerken in de regio Noord-Nederland te worden. Daarvoor is secundaire productontwikkeling nodig van de Buitenplaats als geheel, inclusief het Nijsinghhuis. Zo kan de verblijfsduur van een bezoek aan de Buitenplaats worden verlengd, waardoor ook de financiële inkomsten kunnen worden verhoogd.

* Verdere professionalisering van het beheer van de locatie, meer relaties met ondernemers en toeristische marketingorganisatie moeten bijdragen aan het positioneren van De Buitenplaats in het ontwikkelingsbereik van de stadsregio Groningen-Assen.
* Naar aanleiding van het rapport zien de partners ook mogelijkheden om het ontwikkelen van een werk- en leerplaats in het kader van studie en reïntegratie binnen het arbeidsproces nader te verkennen. Hierbij wordt voorop gesteld dat de nadruk op kwaliteit in het beheer van De Buitenplaats gehandhaafd zou moeten blijven.

Afhankelijk van het op te stellen plan van aanpak wordt de bijdrage van de provincie vastgesteld. Het jaarlijkse bedrag voor de overgangsperiode 2006-2008 zal in ieder geval niet de 100.000 euro overschrijden.