Provincie Drenthe

Laatste waarschuwing voor booteigenaren
14 Feb 2006

De provincie Drenthe gaat acht recreatievaartuigen in de Verlengde Hoogeveensche Vaart en de Bladderswijk laten verwijderen als zij niet voor uiterlijk 23 februari a.s. zijn vertrokken. Een andere boot wordt met een last onder dwangsom gedwongen te vertrekken. Het betreft boten die geen ontheffing hebben om tijdens de wintermaanden in het vaarwater aan te meren.
Na eerdere aankondigingen van deze maatregelen vorig jaar zijn al dertien boten vertrokken. Gedeputeerde staten hebben vandaag besloten tot bestuursdwang of een last onder dwangsom bij de resterende negen boten.

Bij de acht boten waarvan geen eigenaar of pas sinds kort wel een eigenaar bekend is wordt bestuursdwang toegepast. Dat betekent dat de boten worden verplaatst en opgeslagen bij het provinciale steunpunt Zandpol of een andere geschikte plek. Indien zich na dertien weken geen eigenaar gemeld heeft, kunnen de boten worden verkocht. Voor een deel worden daar de onkosten mee gedekt.

Aan de eigenaar van de negende boot is een last onder dwangsom opgelegd. De boete bedraagt 500 euro voor elke week dat de boot illegaal aangemeerd ligt en kan oplopen tot maximaal 2.500 euro. De eigenaar had wel ontheffing gekregen voor een boot op die plek, maar heeft deze nadien vervangen door een andere boot. Op grond van het ligplaatsenbeleid van de provincie kan in zo'n geval niet opnieuw een ontheffing worden verleend.

Het beleid van de provincie is erop gericht in de winter geen stallingsplaats te bieden aan recreatievaartuigen. Het aanmeerverbod geldt van 1 november tot 1 april. De boten die al langere tijd zonder ontheffing aangemeerd liggen, hebben indien dat mogelijk was alsnog een tijdelijke ontheffing gekregen tot 1 april 2007. Dat biedt de eigenaren gelegenheid
een geschikte stallingsplaats te zoeken.

Omdat in het gebied weinig gelegenheid is tot winterstalling wil de provincie ook onderzoeken of er in het gebied een geschikte winterhaven te realiseren is.