Provincie Drenthe

Sanering gasfabriekterrein in Coevorden
14 Feb 2006

Het college van GS ondertekent binnenkort de overeenkomst voor de bodemsanering van de voormalige gasfabriek in Coevorden. In de overeenkomst zijn ondermeer de verdeling van de saneringskosten en de periode waarbinnen de sanering wordt uitgevoerd vastgelegd.

De totale kosten van de bodemsanering bedragen 4,5 miljoen euro en zijn verdeeld tussen Rendo en de overheden. De volgende kostenverdeling is overeengekomen: Rendo betaalt 2,25 miljoen euro, VROM: 1,85 miljoen euro, de gemeente Coevorden: 150.000 euro en de provincie Drenthe 250.000 euro.
Parallel aan de bodemsanering wordt door de gemeente de herontwikkeling van het gasfabriekterrein en omgeving vormgegeven. Ook de voor de sanering en herontwikkeling gewenste grondtransacties zijn in de overeenkomst opgenomen.

Milieu-gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) is blij met de ondertekening. Want de sanering van de gasfabriekterreinen in Drenthe is één van de speerpunten in het Drentse bodembeleid. "Met deze bodemsanering wordt één van de ernstigste verontreinigen in Drenthe opgelost", meent de gedeputeerde.

Vooruitlopend op de ondertekening van de overeenkomst is de bodemsanering in opdracht van de gemeente Coevorden in 2005 al van start gegaan.
De bedrage van Rendo bestaat deels uit de uitvoering van voorbereidende werkzaamheden, zoals het verplaatsen van het gasontvangst- en verdeelstation en de inbreng van het voormalige gasfabriekterrein. De eerste fase, de sanering van de grond, is vrijwel afgerond. Fase twee, de sanering van de diepere grondlagen en de grondwatersanering zal aansluitend (afgestemd op de toekomstige herontwikkeling) worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de sanering in 2010 is afgerond.