Provincie Overijssel

Sanering Olasfaterrein gepland midden 2006

ijsseluiterwaarden_olst400pix.jpg (24 Kb)
De saneringswerkzaamheden van het Olasfaterrein, een voormalige asfaltfabriek in Olst, kunnen medio 2006 van start gaan. Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn van plan om de eerste fase van de sanering door het bedrijf SITA Remediation B.V. uit Maarssen te laten verrichten. Op dit voornemen hebben GS één bezwaar ontvangen. De definitieve gunning van het werk wordt afgerond nadat de bezwaarprocedure is afgehandeld.

In eerste instantie was de sanering van het Olasfaterrein gepland voor september 2005. De werkzaamheden richten zich onder andere op het verwijderen van de begroeiing, verhardingen, funderingen, vaten met teerafval en het ontgraven van zeer sterk verontreinigd bodemmateriaal. Het bij de sanering van het Olasfaterrein vrijkomende bodemmateriaal, ongeveer 30.000 m3, zou afgevoerd worden naar het slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer. In de planning trad echter vertraging op toen bleek dat dit materiaal niet naar IJsseloog mocht worden afgevoerd. De vergunningverlenende instantie van het depot, de provincie Flevoland, gaf daarvoor uiteindelijk geen toestemming. De voor afvoer naar IJsseloog al gesloten stortovereenkomst is in januari 2006 beëindigd.

De reclamant, die een bezwaar tegen het voornemen tot gunning van het werk heeft ingediend, is van mening dat door de wijziging in de plaats van verwerking van het bodemmateriaal de opdracht (sanering eerste fase) opnieuw moet worden aanbesteed. De provincie heeft het bezwaar in een brief aan de reclamant weerlegd. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat er geen belemmering is het werk aan SITA te gunnen. Dit komt omdat het transporteren en verwerken van het bij de sanering vrijkomende bodemmateriaal via een afzonderlijke Europese aanbestedingsprocedure opgepakt kan worden. De reclamant kan zijn bezwaar nog aanhangig maken bij de Raad van Arbitrage. Nadat de bezwaarprocedure is afgerond, wordt de procedure gestart om dit deel van het werk Europees aan te besteden. Dit duurt ongeveer twee maanden. Daarna is duidelijk wie de grond gaat afvoeren en verwerken (stort dan wel reiniging) en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

De sanering van het Olasfaterrein maakt deel uit van het project IJsseluiterwaarden Olst. De komende jaren wordt een groot deel van de uiterwaarden tussen Olst/Welsum en Veessen/Fortmond heringericht. De totale kosten voor het project bedragen ruim 57 miljoen euro. Het gehele project IJsseluiterwaarden Olst is in 2015 afgerond en richt zich op:

* de aanleg van robuuste riviergebonden natuur;
* vergroten van de veiligheid tegen hoge waterafvoeren van de IJssel;

* vergroten van de recreatieve mogelijkheden;
* saneren van de bodem.

De kosten voor de sanering van het Olasfaterrein bedragen ongeveer een derde van de totale projectkosten (20 miljoen euro). Rijkswaterstaat heeft hiervoor de komende twee jaar een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het ministerie van VROM, de provincie en de gemeente Olst-Wijhe nemen de meeste kosten voor hun rekening. Ook Solvay levert een bijdrage. De provincie Overijssel voert op dit moment nog overleg met het ministerie van VROM over de hoogte en de dekking van de extra kosten die mogelijk ontstaan doordat het bij de sanering van het Olasfaterrein vrijkomende bodemmateriaal niet kan worden afgevoerd naar en gestort in IJsseloog.