Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Werken & Leren

:: 14 Feb 2006

Proeven toetsingskader bij VAPRO en ECABO positief

Met ingang van 2006 worden kenniscentra toegevoegd aan het reguliere toezicht van de Onderwijsinspectie in het bve. Het toezichtskader is dit najaar getest bij VAPRO en ECABO. Het resultaat van beide proeven is positief.

De inspectie vindt dat VAPRO, mede door ISO-certificatie, de kwaliteit van zijn werkzaamheden voldoende borgt. De werkzaamheden voor de kwalificatiestructuur voldoen aan de vereisten en worden zorgvuldig uitgevoerd. VAPRO zorgt zowel kwalitatief als kwantitatief voor voldoende bpv-plaatsen. De inspectie concludeert dat de werkzaamheden van VAPRO leiden tot relevante kwalificatieprofielen voor maatschappij en arbeidsmarkt en tot voldoende bpv- en leerwerkplaatsen. De inspectie heeft documenten geanalyseerd en gesprekken met medewerkers, management en directie van VAPRO. Daarnaast is gesproken met contactpersonen bij bedrijven en met leden van de paritaire commissie. Deze commissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de kwalificatiestructuur in de sectoren procestechniek, milieutechniek, laboratoriumtechniek en fotonica en moet deze ook fiatteren.

Ook ECABO heeft volgens de inspectie een goed functionerend kwaliteitszorgsysteem dat door onafhankelijke deskundigen is beoordeeld. ECABO ontwikkelt en onderhoudt de kwalificatiestructuur voldoende doelmatig en doeltreffend. Met het onderwijs in de adviescommissies bestuur en de sectiebesturen wordt goed samengewerkt, al constateert de inspectie dat de contacten met sommige onderwijsinstellingen in het land nog moeizaam verlopen. ECABO bevordert en bewaakt de kwaliteit van de praktijkleerplaatsen voldoende, zij het dat de adviseurs om vele redenen hun takenpakket heel verschillend invullen. Tussen de controlerende en adviserende taak die de adviseurs tegelijkertijd uitvoeren constateert de inspectie wel een spanning. De automatische verlenging van de accreditatie van leerbedrijven strookt volgens de inspectie niet met de Web, maar ECABO voldoet wel aan het criterium dat het de kwantiteit van praktijkleerplaatsen bevordert en bewaakt.

De inspectie baseert zich onder meer op de monitor die kenniscentra voor zichzelf hebben ontwikkeld en waarmee zij een proefmeting hebben uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd op de website van Colo. Omdat kenniscentra een publieke taak hebben, waarvoor zij overheidsgeld ontvangen, vinden ze het belangrijk om verantwoording af te leggen over hun prestaties.