Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

14 februari 2006

Pilot 1-loket voor milieu- en lozingsvergunning

Het ministerie van VROM en de DCMR Milieudienst Rijnmond hebben een overeenkomst ondertekend om een pilot te starten voor de omgevingsvergunning. Bij deze pilot bekijkt de DCMR in samenwerking met Rijkswaterstaat Zuid-Holland de mogelijkheid om de milieu- en lozingsvergunning voor een aantal bedrijven uit de procesindustrie via één loket te verstrekken.

Hierbij wordt ook gezocht naar een mogelijkheid om de emissievergunning van de Nederlandse Emissieautoriteit mee te nemen. Verder wordt onderzocht hoe de afstemming met de Natuurbeschermingswet en het bevoegd gezag hiervoor, de provincie Zuid-Holland, ingepast kan worden.

Voor procesindustriebedrijven in Rijnmond is het interessant om de milieu en lozingsvergunning te optimaliseren. Zij hebben vaak beide vergunningen. Verder kunnen de administratieve lasten voor bedrijven bij het aanvragen waarschijnlijk worden beperkt. Tijdens de pilot wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de omgevingsvergunning te digitaliseren. Uiteindelijk moet het onderzoek een aantal 'best practises' opleveren die in de uiteindelijke procedure van de omgevingsvergunning worden opgenomen.

Ondersteuning

Minister Dekker (VROM) heeft eind 2004 verschillende partijen gevraagd om pilots op te starten voor de invoering van de omgevingsvergunning. De minister vindt het belangrijk samen met betrokken partijen voorbereidingen te treffen voor de invoering van de omgevingsvergunning.

Inmiddels lopen er 29 pilots. De eerste resultaten zijn in het eerste kwartaal van 2006 te verwachten. Die resultaten zal VROM bundelen en zal daarover breed communiceren. VROM zal ook intervisiebijeenkomsten gaan organiseren voor de pilotpartijen, waarbij men van elkaars ervaringen kan leren.

Omgevingsvergunning

Minister Dekker wil per 1 januari 2008 de verschillende vergunningen voor onder meer monumenten, wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samenvoegen. In de pilots streven gemeenten, milieudiensten en andere overheden naar minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven, betere dienstverlening en kortere procedures. Het gaat daarbij onder meer om het opzetten van één loket, afstemming van vergunnings- en handhavingsprocessen en betere samenwerking binnen en tussen overheidsinstanties.

Zie ook

Dossier Vergunningen: http://www.vrom.nl/vergunnnigen Dossier NEa: http://www.vrom.nl/nea

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22744 )