Gemeente Enschede

Stemcomputer voor visueel gehandicapten

dinsdag 14-02-2006

Visueel gehandicapten hoeven niet langer iemand te machtigen of mee te nemen om hun stem uit te kunnen brengen. De gemeente Enschede schakelt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart een stemcomputer met spraaksysteem in. Deze stemcomputer is speciaal bedoeld voor visueel gehandicapten en zal staan in zorgcentrum De Hatteler.

Stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart is voor visueel gehandicapten een stuk gemakkelijker dan vier jaar geleden. In zorgcentrum "De Hatteler" aan het Gerard Terborghplein 1 te Enschede, staat bij deze verkiezing een stemcomputer die via een spraaksysteem door visueel gehandicapten zelfstandig bedienbaar is.

cd-rom met kandidatenlijsten

De gesproken kandidatenlijsten én de werkwijze op het stembureau staan op een (audio) cd-rom die kan worden opgevraagd bij de afdeling Publieksdienstverlening, telefoon 053-4818181. Visueel gehandicapten die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereninging van Blinden en Slechtzienden en in Enschede woonachtig zijn, krijgen de cd-rom automatisch toegezonden. In Enschede wonen ongeveer 300 visueel gehandicapten.

pilot

De bijzondere stemmachine is een nieuwe vinding van stemmachineproducent Nedap-Groenendaal en wordt tijdens deze verkiezingen voor het eerst in Nederland ingezet. Behalve Enschede doen nog dertien andere gemeenten mee met dit pilot-project.

bereikbaarheid

De stemcomputer met spraaksysteem in De Hatteler is goed bereikbaar met openbaar vervoer; servicelijn 7 van Connexxion - die een route maakt langs vele zorginstellingen in Enschede - stopt ook bij De Hatteler.


---