FNV Bouw


CAO-onderhandelingen mortel vertraagd

Op 2 maart gaan de CAO-onderhandelingen in de betonmortel (2200 werknemers) verder; deze datum was al genoteerd als tweede onderhandelingsdatum. Tijdens het eerste CAO-overleg, op 14 februari, kwam het nog niet tot een uitwisseling van standpunten. FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV startten het gesprek in een ludieke sfeer. Zij overhandigden de werkgeversdelegatie een forse Valentijnskaart met een gedicht, waarin werknemers om een goede CAO met prettige werktijden vragen. Werkgeversorganisatie VOBN wilde daarover het gesprek echter nog niet aangaan; dit terwijl zij nieuwe, nog verder strekkende voorstellen rond de zogeheten meeruren heeft ingediend. Hoe dan ook komt dit onderwerp dus in de onderhandelingen terug. De bonden zien dit het liefst met voorrang geregeld. Zij hebben een regen aan klachten over de slechte toepassing van de regeling.

Vorig jaar kwam in de CAO de mogelijkheid voor twee 'meeruren' per week; dit om leegloop te voorkomen en werkgelegenheid te behouden. Grote problemen levert echter dat bedrijven geen kans zien van te voren een rooster bekend te maken. Privé kunnen werknemers daardoor nauwelijks nog afspraken maken. Ook zien vaste werknemers inleenkrachten binnenkomen, terwijl zij thuis hun meeruren moeten opsouperen.

In hun CAO-voorstellen vragen werkgevers nu zelfs nog méér flexibiliteit van werknemers. Zo willen ze zelfs nog op de dag zelf uren kunnen afstrepen. Ook willen ze van geen enkele beperking van begintijden weten. Voor de werknemers zou dat betekenen dat ze de ene dag om zes uur 's ochtends beginnen en de volgende dag misschien om twee uur 's middags. Ook zouden ze tussendoor uren onbetaald moeten duimen draaien, aangezien het net niet loont om naar huis te gaan. Werknemers zeggen nu al: 'Om vijf uur bel ik m'n vrouw om te zeggen of ze de aardappelen kan opzetten of afzetten.'

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610