Gemeente Dordrecht


Persbericht

Definitieve inrichting bepaalt aanpak polder Stededijk

Uit de oude stortplaats polder Stededijk lekt bijna geen verontreiniging. Dit blijkt uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Op basis van de resultaten van dit onderzoek vindt de gemeente dat ingrijpende maatregelen, zoals het afgraven of helemaal inpakken van de stort, voorlopig niet nodig zijn. De gemeente blijft de kleine verspreiding rondom de oude stortplaats goed in de gaten te houden. Wat er verder met de oude stort gaat gebeuren, hangt af van de inrichtingsplannen van het omliggende Biesboschgebied. Inrichting van de polder
De definitieve inrichting voor de polder Stededijk is op dit moment nog niet bekend. Het gebied krijgt de bestemming natuurgebied toegankelijk voor wandelaars. De polder vormt een onderdeel van het Raamplan Sliedrechtse Biesbosch. Dit raamplan wordt gerealiseerd in het kader van het Strategisch Groenproject 'Eiland van Dordrecht'.

De gemeente blijft de verspreiding van de verontreinigingen uit de stort controleren totdat de definitieve inrichting bekend is. Aanvullende maatregelen zoals het aanbrengen van een laag schone grond op de stort of het aanleggen van een sloot rondom de stort om de eventuele verspreiding van verontreinigingen op te vangen, kunnen later alsnog nodig zijn.

Onderzoek
De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren naar de verspreiding van de verontreinigingen uit de stort. Ook zijn in dit onderzoek de mogelijkheden van natuurlijke afbraak van de verontreinigingen bekeken! . De resultaten geven aan dat de v erspreiding van de verontreinigingen naar de omgeving minimaal is. Ook zijn de mogelijkheden voor natuurlijk afbraak aanwezig. In het verleden is in onderzoeken de mate van verspreiding van de verontreinigingen uit de stortplaats vooral bepaald aan de hand van modelberekeningen. In deze berekeningen werd verondersteld dat de verontreinigingen zich net zo snel verspreiden als het grondwater. Dit blijkt niet zo te zijn. Ook werd in de modellen geen rekening gehouden met de mogelijkheden van natuurlijke afbraakprocessen in de stort.

Kosten
De kosten voor het volledig afgraven van de stortplaats zouden ¤ 80 miljoen euro bedragen. De kosten voor het controleren van de verspreiding van de verontreinigingen bedragen ¤ 1 miljoen euro.

Aanpak
In 2006 wordt gewerkt aan een inrichtingsplan van de polder. In 2009 kan de polder als natuur- en recreatiegebied worden ingericht.

Proces
De keuze voor behe! er van het gebied door het control eren van de verontreinigingen uit de oude stort is besproken met een aantal betrokken partijen. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van VROM, de provincie Zuid-Holland, de Dienst Landelijk Gebied, de Milieudienst Zuid-Holland Zuid, het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch, Staatsbosbeheer en de gemeente Dordrecht. Ook is deze keuze in bestuurlijke overleg met de provincie en de gemeente Sliedrecht besproken. Het college van B&W van de gemeente Dordrecht heeft ingestemd met de keuze voor de aanpak van de polder Stededijk.

Dordrecht, 14 februari 2006
Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83
email i.roest@dordrecht.nl
Informatie