VVD


14-2-2006

VVD: Tegenstrijdige levensloopregeling ondernemers oneerlijk

De VVD wil dat staatssecretaris van Financiën Joop Wijn op korte termijn een ongewenst effect van de nieuwe levensloopregeling corrigeert.

Volgens Kamerlid Dezentje Hamming is in de nieuwe levensloopregeling onvoldoende rekening gehouden met de bijzondere positie van de directeur-grootaandeelhouder (DGA). De DGA moet zichzelf als werknemer van het bedrijf een fictief (fiscaal) loon geven. Bijdragen aan de levensloopregeling dienen bij het bepalen van fictief loon buiten beschouwing te blijven. Deze regelingen zijn tegenstrijdig en leiden tot de onwenselijke situatie dat enerzijds een DGA kan storten in de levensloopregeling, maar anderzijds moet hij een minimaal fictief loon in aanmerking nemen.

In de praktijk betekent dit dat het voor een DGA soms moeilijk is gebruik te maken van de nieuwe levensloopregeling. De VVD wil dat aan deze onwenselijke situatie een einde komt en roept de regering op deze wetgeving zo spoedig mogelijk te wijzigen. De VVD bepleit dat de beoordeling van het fictief loon plaatsvindt voordat de levensloopbijdrage in aftrek is gebracht. Daarmee wordt bewerkstelligd dat werknemers/niet-DGA's en werknemers/DGA's gelijkwaardige mogelijkheden hebben een levensloopregeling op te bouwen.

14 februari

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl Bibi de Vries: b.dvries@tweedekamer.nl

Hier vindt u de vragen van VVD-Tweede-Kamerleden Ineke Dezentjé Hamming en Bibi de Vries aan de staatssecretaris van Financiën.