PvdA Europees parlement


Europees Parlement kiest voor dierenwelzijn

14 februari 2006

Straatsburg

Vandaag heeft het Europees Parlement in grote meerderheid het rapport van Thijs Berman (PvdA) gesteund dat minimumvoorschriften voor het welzijn van vleeskuikens voorschrijft. "Het Europees Parlement laat zien dat zij dierenwelzijn serieus neemt' aldus een zeer tevreden Berman. "Dit is een belangrijke stap vooruit. Dierenwelzijn is vanaf nu een prioriteit voor de EU, en het Europees parlement staat daar duidelijk achter."

Het belangrijkste discussiepunt was vooral de bezettingsgraad ofwel het aantal kuikens per vierkante meter. Het voorstel van Berman om een maximum in te stellen van 38kg/m2 (ongeveer 19 dieren op slachtgewicht) tot 2013 en daarna tot 34 kg/m2 is met grote steun aangenomen. Dat is een belangrijk besluit. Te hoge bezettingsgraden - in Nederland soms tot 55kg/m2 - zijn oorzaak van schrijnende leefomstandigheden en te hoge sterftecijfers. Er is nu een grens gesteld.

De kwaliteit van de stallen zal in heel Europa aan duidelijke eisen moeten voldoen, zoals de ventilatie, het licht, de luchtkwaliteit en het strooisel. Er komen maxima voor sterftecijfers en voor verwondingen aan de poten, die ontstaan door slecht en vuil strooisel. Bij overschrijding van de criteria volgen er sancties. Berman:"Sancties moeten wel redelijk zijn, niet onnodig hard of langdurig, en in alle lidstaten gelijk. Anders krijg je concurrentieverschillen. Zelfs de Britten hebben dat na lang aarzelen geaccepteerd, omdat ze inzagen dat de boeren anders de dupe konden worden."

Het Parlement steunde ook het voorstel van Berman om als leidend principe voor de landbouw op te nemen dat genetische selectie, het fokken op bepaalde kenmerken, nooit mag leiden tot vermindering van het dierenwelzijn. Essentieel, volgens Berman:"Deze richtlijn gaat niet direct over de fokkers. Wetgeving daarover komt later. Maar toch stellen we hier alvast deze principiële eis. Er moet een einde komen aan het fokken van dieren die zo hard groeien, en zo veel vlees produceren dat ze niet goed op hun poten kunnen staan."

Meer informatie: Thijs Berman, (+33) 06 07 87 96 37


---
Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/de PvdA-eurodelegatie

GSM (+32) 0479 750 001

e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: http://www.pesdelegatie.nl/