Provincie Utrecht

43 partijen tekenen voor samenwerking handhaving

10-2-2006 -

In een estafette-achtige bijeenkomst hebben op 8 februari in het provinciehuis 43 partijen de Intentieverklaring Handhavingssamenwerking 2005-2008 getekend. Onder regie van de provincie wordt met het tekenen van de intentieverklaring gewerkt aan een meer effectieve en efficiënte handhaving. Samenwerking met weinig woorden en veel daden. "Want," zo zegt milieugedeputeerde Binnekamp, "het is de kunst om zaken die je met elkaar hebt afgesproken ook gezamenlijk tot een goed einde te brengen. Het resultaat telt."

De provincie, 31 gemeenten, 3 waterschappen, de politie, het Openbaar Ministerie, 4 rijksdiensten, de brandweer en de recreatieschappen willen allemaal hetzelfde bereiken: effectievere en efficiëntere handhaving. Hoe willen ze dat bereiken? Door het bundelen van menskracht en middelen, door het vergroten en delen van kennis, door hiaten in de handhaving op te sporen en op te vullen en door een gecoördineerde samenwerking.

Minder vergaderen
De 43 partijen werkten al samen, maar geconcludeerd werd dat er te veel vergaderd en te weinig echt samen gehandhaafd werd. Als onderdeel van de intentieverklaring is daarom de hoeveelheid overleggen drastisch teruggeschroefd. Ook zijn er afspraken gemaakt voor het maken van een provinciebreed samenwerkingsprogramma handhaving. Voor 2006 hebben de partijen afgesproken samen te gaan handhaven op het gebied van onder andere asbest, de uitbreiding van de A2 en de A12, de natuur op de Utrechtse Heuvelrug, waterkwaliteit en vuurwerk.

Eén loket
De bijeenkomst van 8 februari is ook benut om de discussie te starten over verdere samenwerking rond een nieuwe wet, die waarschijnlijk in 2008 in werking gaat treden: de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Op basis van deze wet hebben burgers en bedrijven voor meerdere activiteiten voortaan nog maar één vergunning nodig: de zogenaamde omgevingsvergunning . Zij kunnen voor zo'n vergunning één aanvraag indienen bij één loket. Achter dat ene loket moeten alle overheden stevig gaan samenwerken om gezamenlijk alle ingrediënten voor die ene vergunning te aan te leveren én deze te handhaven. Wat er voor de overheden precies moet gaan veranderen is echter nog niet helemaal duidelijk. De discussie was dan ook fel. Echter één conclusie werd breed gedeeld: ook rond de nieuwe wet is effectieve en efficiënte samenwerking hard nodig.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon 030 - 258 2434

Laatst gewijzigd op 14-02-2006. Paginabeheer: Evelien ten Bosch