Gemeente Geldrop-Mierlo


DUURZAAMHEIDSPRIJS 2005 UITGEREIKT

Op donderdagavond 9 februari heeft de gemeente voor de derde keer de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De winnaars zijn de Speel-o-theek Geldrop (categorie `Verenigingen en stichtingen') en de Plusmarkt Hans van Aerle in Mierlo (categorie `Bedrijven'). Een aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan de heer S.A.J. van Leijsen in de categorie `Particulieren'.

De uitreiking van de prijzen heeft afgelopen donderdag plaatsgevonden tijdens een feestelijke avond in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael. Op deze avond gaf het PlatformDuurzaam Geldrop-Mierlo een presentatie gegeven over de prestaties van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. De inspanningen van de gemeente zijn gemeten met behulp van de `Lokale Duurzaamheidsmeter', waarbij punten gescoord konden worden op de thema's `Klimaat en Waterbeleid', `Duurzaam Ondernemen' en `Sociaal en Mondiaal Beleid'. Geconcludeerd werd dat de gemeente Geldrop-Mierlo in de middenmoot uitkomt, met 77 punten (47,14% van het totaal). Vergeleken met gemeenten met een vergelijkbare grootte scoren we aardig, maar het is duidelijk dat er nog veel te halen valt.

Vervolgens maakte wethouder L. Sommer de prijswinnaars bekend van de Duurzaamheidsprijs 2005. Zij ontvingen een oorkonde en EUR 1000,-. Met de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs wil de gemeente haar waardering uitspreken voor de bijzondere inzet van personen, ondernemingen of organisaties op het gebied van milieu, sociale betrokkenheid en/of ontwikkelingssamenwerking.

VERENIGINGEN EN STICHTINGEN De Duurzaamheidsprijs in de categorie 'Verenigingen en stichtingen' is naar de Speel-o-theek Geldrop gegaan. De Speel-o-theek is vergelijkbaar met een bibliotheek, waar speelgoed, spelletjes, verkleedkleren en speelleermiddelen kunnen worden geleend. De organisatie bestaat al bijna twintig jaar en draait op de inspanningen van 20 vrijwilligers, inclusief een klusjesman. Er wordt alleen duurzaam speelgoed ingekocht, dat lang mee kan gaan. Speelgoed wordt vrijwel nooit weggegooid; het kan altijd nog wel worden opgeknapt en eventueel worden verkocht op de speelgoedbeurs. Met de Speel-o-theek wordt geïnvesteerd in de jongere generatie, ook van gezinnen met een kleinere beurs. De vrijwilligers van de Speel-o-theek richten zich ook op gezinnen met een andere culturele achtergrond, die vaak een andere traditie van spelen kennen.

De andere genomineerden in deze categorieën zijn de LETS-kring Geldrop-Mierlo en Tuin & Recreatie De Kleine Dommel. De LETS-kring is een ruilkring in Geldrop-Mierlo, waarbij de eigen hobby's, kennis of talenten worden ingezet om een ander te helpen. Tuin & Recreatie De Kleine Dommel is een volkstuin, waar het sociale gebeuren centraal staat en er zoveel mogelijk biologisch getuinierd wordt.

BEDRIJVEN
In de categorie 'Bedrijven' is de Duurzaamheidsprijs uitgereikt aan Plusmarkt Hans van Aerle. De heer Van Aerle heeft in deze supermarkt een eigen milieuwand opgezet, waar de inwoners blik, drankkartons, hardkunststof, flessen en lege batterijen kunnen inleveren. Hij heeft ook een statiegeldsysteem opgezet voor herbruikbare vleesschaaltjes, maar het bedrijf dat deze schaaltjes inzamelde is inmiddels failliet gegaan. Overige supermarkten waren niet erg enthousiast over het zelf inzamelen van afval, maar de heer Van Aerle heeft het concept zelf helemaal doorgevoerd en heeft er veel in geïnvesteerd. Meerwaarde van het initiatief is, dat consumenten op deze manier dagelijks worden gemotiveerd om productverpakkingen gescheiden in te leveren. Daarnaast is de heer Van Aerle erg actief in de ondernemersvereniging.

Naast Plus Van Aerle waren ook de bedrijven DPI BV en de St. Anna Zorggroep genomineerd voor hun inzet. DPI is erg vooruitstrevend op het gebied van milieu en zoekt continu naar verbetering op het gebied van onder andere afval- en energiebesparing. De St. Anna Zorggroep plaatst in de nieuwbouw een moderne, zeer energiezuinige verwarmingsinstallatie, gecombineerd met een vergaande isolatie van de gevels.

PARTICULIEREN
In de categorie `Particulieren' is slechts één inzending ontvangen. Het IVN heeft de heer B. van Leijsen voorgedragen, vanwege zijn inzet
- als bestuurder en burger -, voor de inzameling van zwerfafval. Inmiddels heeft hij veel vrijwilligers weten te mobiliseren om de doorgaande wegen en verschillende wijken van zwerfafval te ontdoen. Dit is een geweldig initiatief. Omdat er echter maar één inzending is ontvangen en er dus geen vergelijking mogelijk was, heeft de jury besloten om in dit geval een aanmoedigingsprijs uit te reiken aan de heer Van Leijsen. Hij kreeg een oorkonde en EUR 500,-.

SCHOUDERKLOPJE
Hoewel niet in de prijzen gevallen, was de Voordrachtscommissie van de Duurzaamheidsprijs enthousiast over de Stichting Wandelvierdaagse Geldrop, vanwege het project `Milieubeker voor jongeren. De jury was ook te spreken over het project `Samenleven De Akert', een initiatief van buurtbewoners om elkaar te helpen.

In de categorie `Bedrijven' verdient de Ondernemersvereniging Mierlo een schouderklopje. De Ondernemersverenging is van plan om verschillende projecten op te zetten op het gebied van onder andere energie, afvalverwerking en verlichting. De vereniging is nog maar kort geleden gestart, maar deze initiatieven moeten zeker gestimuleerd worden.

EXRA AANDACHT
Het was moeilijk om een keuze te maken voor de winnaars, omdat de initiatieven erg verschillend waren en eigenlijk allemaal de prijs verdienden. De genomineerden krijgen de komende weken op deze gemeentepagina extra aandacht, omdat zij het zeker verdienen om in het zonnetje te worden gezet!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Marcus van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer (040) 289 37 82.

OneStat.com Web Analytics