Politie Limburg-Noord

Veelplegers aangepakt door samenwerking (extra mediabericht)
Datum: 14-02-2006
Tijd bericht: 18:02
Plaats: Limburg-Noord
Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Limburg-Noord organiseert voor ondernemers op 13 en 14 februari themabijeenkomsten over 'Veelplegers! Wat kunnen we er sàmen tegen doen?' Het RPC is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, provincie, politie en Openbaar Ministerie. Tijdens de themabijeenkomsten wordt ingegaan op wat private en publieke partijen sàmen kunnen doen in de aanpak van veelplegers, waarbij wordt uitgegaan van ieders eigen mogelijkheden.

De themabijeenkomsten zijn een vervolg op een onderzoek dat het RPC Limburg-Noord in het begin van 2005 heeft uitgevoerd onder ondernemers. Daarbij kwam als belangrijk speerpunt de aanpak van veelplegers naar boven. Dertien publiekeorganisaties (o.a. gemeenten, politie, Openbaar Ministerie) in Limburg-Noord hebben de aanpak van veelplegers in 2004 bekrachtigd door het ondertekenen van het convenant aanpak veelplegers. Tijdens de themabijeenkomsten komen zowel sprekers van het RPC Limburg-Noord, MKB-Nederland, Hoofd Bedrijfschap Detailhandel, politie en Openbaar Ministerie aan het woord.

Ruim 400 veelplegers
De regio Limburg-Noord kent ruim 400 volwassen veelplegers. Uit analyse blijkt dat deze volwassen veelplegers met name winkeldiefstal, diefstal uit auto's en diefstal van fietsen plegen. Gemiddeld plegen veelplegers zo'n drie tot vijf delicten per dag. Private partijen hebben ook een middel om hun steentje bij te dragen in de aanpak van veelplegers, bijv. door altijd aangifte te doen van een delict (eventueel via internet) of door invoering van het collectieve winkelverbod.

Collectief winkelverbod
Bij het collectief winkelverbod gaat het om mensen die binnen een jaar twee keer op winkeldiefstal worden betrapt. De aangesloten winkeliers hanteren 'huisregels', die kenbaar en zichtbaar worden gemaakt in de winkel. Wordt een winkeldief op heterdaad betrapt, dan maakt de politie proces-verbaal op. Bij de eerste keer waarschuwt het secretariaat van de aangesloten winkeliers dat bij een volgende overtreding een collectief winkelverbod wordt gegeven. Gaat deze persoon binnen een jaar weer in de fout bij een winkel die aan het project collectief winkelverbod is aangesloten, dan ontvangt deze persoon een winkelverbod voor alle bij het project aangesloten winkels voor de duur van 12 maanden. Een sticker op de winkelruit geeft aan dat de winkelier deelneemt aan het project.

Werkwijze
Het secretariaat van de winkeliersvereniging houdt zowel de deelnemerslijst als de 'winkeldief-veelplegerslijst' bij. Het secretariaat mag zelf bepalen of er foto's worden gebruikt van de mensen om wie het gaat en of deze onder collega-ondernemers en de politie worden verspreid. De foto's mogen niet voor publiek zichtbaar worden opgehangen. Daarnaast mogen, zoals eerder ook al het geval was, de winkeliers winkeldieven bij een heterdaad zelf aanhouden. Het is wel van belang de veiligheid van de winkeldieven en de eigen veiligheid daarbij niet uit het oog te verliezen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van het RPC Limburg-Noord, de heer G. Berden, telefoonnummer: 06-53 75 00 60.

De themabijeenkomsten zijn financieel mogelijk gemaakt door de lokale Rabobanken en de Gibo groep.