GroenLinks

Compromis dienstenrichtlijn leidt tot slechte wetgeving

De 'spreekwoordelijke' Poolse loodgieter 14 februari 2006

GroenLinks is van mening dat het compromis van de socialistische en christen-democratische fracties in het Europees Parlement over de dienstenrichtlijn leidt tot slechte Europese wetgeving. Het staat haaks op het streven naar minder bureaucratie.

In veel gevallen zullen langdurige rechtszaken bij het Europese Hof van Justitie moeten bepalen welke gevolgen de nieuwe richtlijn heeft.

"Ook de PvdA en het CDA hebben de mond vol van betere wetgeving en minder bureaucratie. Maar zij steunen wel het slechte compromis dat hun fracties hebben gesloten. Het grote gevaar van de ultraliberale Bolkesteinrichtlijn is gelukkig afgezwakt, maar dit compromis levert alleen maar munitie aan eurosceptici", aldus
GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Hét symbool van de dienstenrichtlijn is de Poolse loodgieter, die onder Poolse - minder strenge - voorwaarden zijn diensten zou kunnen aanbieden in bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland.

Joost Lagendijk hoopt dat de groene fractie alsnog steun verzamelt voor een amendement waarin onomwonden staat dat dienstverleners die in een ander land een dienst aanbieden zich moeten houden aan de eisen die dat land stelt. "Je kunt het vergelijken met een rijbewijs. Je mag er in alle landen mee rijden, maar in bijvoorbeeld Engeland moet je wel links rijden in plaats van rechts, simpelweg omdat de Engelsen dat zo hebben bepaald.''

Hij benadrukt dat GroenLinks en de groene fractie niet principieel tegen het openstellen van de Europese dienstenmarkt zijn. Lagendijk: "Voor commerciële diensten vinden wij dat een goede zaak. Dit zal voor meer economische groei en werkgelegenheid zorgen. Maar het moet wel op een fatsoenlijke manier gebeuren en niet leiden tot het ondergraven van nationale afspraken."

Zie ook


* dossier: Liberalisering: Europa meer als markt

«