Gemeente Dordrecht


---

Zelforganisaties betrekken achterban actief bij verkiezingen

Dordt Kiest

Karin Notenboom

Dordtenaren van allochtone afkomst zetten zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht actief in om de opkomst van hun achterban te bevorderen. Actueel landelijk onderzoek geeft ook aan dat de allochtone kiezer op 7 maart voor het eerst sinds tien jaar weer op grote schaal naar de stembus gaat. De activiteiten passen goed in het integratiebeleid van de gemeente, gericht op het bevorderen van maatschappelijke deelname op een breed terrein. Alle allochtone zelforganisaties ontvangen deze week een informatiepakket over de gemeenteraadsverkiezingen ter ondersteuning.
Anno 2005 is één op de tien inwoners van Dordrecht (9,7%) is westers allochtoon en is 17,7% van niet-westerse afkomst. De grootste niet-westerse allochtone groepen zijn Turken (5,1%), Antillianen (2,7%), Surinamers (2,3%) en Marokkanen. De verkiezingsuitslagen 2002 zijn qua opkomstpercentage en stemgedrag niet uitgesplitst naar opkomst onder deze groepen. Uit onderzoek van het Sociaal Geografisch Bureau blijkt dat dat de vraag `Zou u gaan stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen?' door allochtone stadsgenoten als volgt wordt beantwoord: `Ja zeker' zegt 51% van de Surinamers, 49% van de Turken, 36% van de Marokkanen en 28% van de Antillianen. Autochtone inwoners geven in 61% van de gevallen aan `zeker te gaan stemmen'.

Activiteiten
Wat staat er zoal op stapel? De activiteiten en initiatieven zijn van uiteenlopende aard. Een opsomming:

Vrijdag 17 februari: verkiezingsdebat door DID, (Dordtse arbeidersvereniging uit Turkije) in samenwerking met het Da Vinci college en het Anti Discriminatie Bureau een verkiezingsdebat in ´t Hof. Het debat begint om 19:30 uur.

Dinsdag 21 februari: politiek debat voor jongeren door de Dordtse Integratie Adviesraad en de Marokkaanse Jongeren Vereniging Dordrecht in de Buitenwacht, B. Toussaintraat 67. Jongeren krijgen volop de gelegenheid om vragen te stellen over al die onderwerpen die voor hen van belang zijn. Aanvang: 19.00 uur.

Vrijdag 24 februari: Soosavond over gemeenteraadsverkiezingen door multiculturele vrouwenstichting Balans in de Wereldwaag, Wijnstraat 237, aanvang 20.00 uur. De eigen buurt, straat en stad staan hier centraal.

Verkiezingscampagne 'Doe Mee'
Het vrouwenproject `Meedoen in Dordrecht' lanceert de campagne `Doe mee! Stem op 7 maart'. De campagne is gericht op stemgerechtigde vrouwen in Dordrecht. Zij worden aangespoord om op 7 maart, als er gemeenteraadsverkiezingen zijn, hun stem uit te brengen op een politieke partij van haar keuze. Er zijn voor dit doel speciale informatiemappen gemaakt. Vrouwen krijgen informatie over wat politiek met hun leven te maken heeft, waarom het belangrijk is om te gaan stemmen en praktische informatie over hoe je stem uit te brengen. Deze informatiemappen zijn op verschillende plaatsen in Dordrecht te verkrijgen waaronder wijkcentra, taalschool, VIOZ en zelforganisaties. In aansluiting hierop worden in verschillende wijkcentra informatiebijeenkomsten georganiseerd:

Donderdag 16 februari, Informatiebijeenkomst Oud-Krispijn, 9.30 uur - 11.15 uur, Vrouwencentrum Menzil, J. ten Katestraat 21 Donderdag 16 februari, Informatiebijeenkomst Nieuw Krispijn, 13.30 uur
- 15.00 uur, ouderpunt Weizigtschool, J.W. Frisostraat 39 Dinsdag 28 februari, bezoek aan de gemeenteraad, ontvangst door burgemeester R.J.G. Bandell, 13.15 - 15.00 uur, Stadhuis, Stadhuisplein 1
Dinsdag 28 februari, Informatiebijeenkomst Crabbehof, 13.30 uur - 15.00 uur, Trefpunt de Nieuwe Stoof, S. Lohmanweg 100 Woensdag 1 maart, Informatiebijeenkomst Staart, 10.00 uur - 11.15 uur, Wijkcentrum Staart West, Maasstraat 25
Donderdag 2 maart, Informatiebijeenkomst Stadspolders, 9.30 uur - 11.00 uur, Wijkcentrum Palet, Dudokplein 225
Donderdag 2 maart, Informatiebijeenkomst Wielwijk, 13.15 uur - 15.00 uur, Wijkcentrum Wielwijk, Admiraalsplein 418-419 Donderdag 2 maart , Politieke Markt georganiseerd door schakelcursisten Da Vinci, 13.30 uur - 15.30 uur, Prof. Kohnstammlaan 2
Vrijdag 3 maart, Politiek debat georganiseerd door de DID vrouwen, 19.30 uur - 22.00 uur,
Menzil, J. ten Katestraat 21.
Dinsdag 7 maart, Flyeren door promotieteams Doe Mee (ochtend en middag) op school- en winkelpleinen.

Integratiewijzer Forum geeft inzicht in hoe (verschillend) lokale politieke partijen in (middel)grote gemeenten aankijken tegen het integratievraagstuk: http://www.forum.nl/integratiewijzer. De Turkse Stichting Tuana heeft een link naar www.dordtkiest.nl opgenomen op www.tuana.nl.

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie
Sanne Voncken
afd. Maatschappelijke Ontwikkeling, sector Onderwijs en Welzijn telefoon (078) 639 63 48