IBM

Nieuws

IBM helpt Spector digitale groeistrategie te realiseren

Brussel - Feb 14, 2006 -- De Spector Photo Group NV heeft IBM gekozen als outsourcing-partner om zijn digitale groeiproject verder uit te bouwen. IBM zal zorgen voor de hosting van de verschillende websites van de Imaging Group (onder de eigen merknamen Spector, ExtraFilm, en Wistiti, maar ook onder licentiemerken zoals Kodak Images), de opslag van digitale beelden en de volledige infrastructuur die de fotogroep nodig heeft om online bestellingen te verwerken, en dit 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Consumenten die hun digitale fotos willen laten afdrukken of verwerken, kunnen hiervoor al langer terecht op verschillende sites die de groep in Europa uitbaat. Via deze sites kan de klant zijn digitale fotos via het internet opladen en laten afdrukken, onbeperkt online bewaren in een gratis persoonlijk album, delen met vrienden en familie, of gebruiken om een fotokaart of cadeautje aan te maken. IBM zorgt voortaan voor de hosting van de site, stelt de infrastructuur achter deze toepassing ter beschikking en bewaart de fotos in de IBM datacenters in Nossegem en Machelen (België). Voor de consument betekent de opslag van digitale fotos op één van de websites van de Imaging Group de meest veilige manier om digitale fotos te archiveren.

Digitale fotografie is aan een snelle opmars bezig. Voorlopige ramingen voor 2005 wijzen uit dat het digitale segment nu al zon 30% van alle opdrachten die Spector binnenkrijgt, tegenover 70% voor analoge fotografie. Verwacht wordt dat dit tegen eind 2006 tot een 50/50 evenwicht zal evolueren en dat digitale fotografie in 2007 de bovenhand zal krijgen. Bovendien merkt Spector een snelle stijging in het postordersegment: veel klanten krijgen hun digitale fotos liever per post thuisbezorgd dan ze af te halen in een winkelpunt.

De groei van online photofinishing vergt voortdurend aanvullende investeringen in de infrastructuur om de snelle groei in het digitale segment op te vangen.

Dirk Schellinck, IT Manager bij de Imaging Group van Spector, legt uit: Digitale fotografie is de toekomst voor Spector. De snelle opmars van digitale fotografie veronderstelt echter dat de IT-infrastructuur niet langer een ondersteunende functie maar een sleutelrol vervult. Vermits Spector wil focussen op zijn core business het afdrukken van fotos gingen we op zoek naar een betrouwbare outsourcing-partner die ons kon helpen om onze marktpositie in digitale fotografie op Europees vlak verder uit te bouwen, en die ons een on-demand oplossing kon bieden voor de totale infrastructuur (servers, opslag van beelden, maar ook beschikbaar stellen van de nodige internet capaciteit) . In IBM vond Spector een competente partner die ons een kostenefficiënte oplossing op maat kon bieden voor dit project en tevens ook toekomstige projecten als strategische partner kon begeleiden, en dit zowel op lokaal als op Europees vlak.

Gerrit Liebens, SMB Executive, IBM Global Services Benelux, vult aan: Spector bewaart tientallen miljoenen fotos online en dit aantal neemt voortdurend toe. Daarom moest de bestaande storage-capaciteit worden uitgebreid. Daarnaast speelt in fotografie ook een seizoensfactor en moet de capaciteit doorheen het jaar kunnen evolueren. IBM gelooft rotsvast in storage on demand en levert dan ook alle flexibiliteit die Spector nodig heeft samen met het volledige operationele beheer van de oplossing. Het bedrijf sloot een outsourcing- overeenkomst van drie jaar met Spector. Dit akkoord kan worden uitgebreid met bijkomende projecten in functie van de snelheid van de digitale groei." Dit project gaat van start in maart 2006.

Over Spector Photo Group
Spector Photo Group is een gediversifieerde groep met twee kernactiviteiten: het afdrukken van fotos (de Imaging Group) en de detailhandel in consumentenelektronica en multimediamediaproducten (de Retail Group). Spector Photo Group telt zowat 1500 medewerkers en haalde in 2004 een omzet van nagenoeg EUR 360 miljoen. De Imaging Group van Spector is vanuit zijn Belgische wortels uitgegroeid tot een analoge en digitale photofinisher van Europees formaat, vooral actief in het postorderkanaal. De Imaging Group is rechtstreeks actief in 10 Europese landen met de merknamen ExtraFilm, Kodak Images (in de Benelux en Noord-Frankrijk) en Spector. Met de e-commerce activiteiten bestrijkt de Imaging Group een nog ruimere markt.