Gemeente Den Haag

Alle Haagse leerlingen en studenten in het beroepsonderwijs een passende stageplek, dat wil de gemeente Den Haag bereiken met een nieuw stagebureau. Dit bureau kan de vraag naar en het aanbod van stageplaatsen in Den Haag bij elkaar brengen. Samenwerking tussen de verschillende partijen op de stagemarkt is daarbij cruciaal. Voor de zomer van 2006 moet het stagebureau van start gaan. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen: "Het stagebureau moet er toe leiden dat niemand meer met z'n studie stopt, of zelfs niet begint, door het ontbreken van een stageplaats. Schooluitval kunnen we in Den Haag niet accepteren; we hebben goed opgeleide schoolverlaters nodig, geen uitvallers."

Het is voor sommige scholieren en studenten moeilijk om een goede stageplek te vinden. De jongeren en hun ouders vinden de 'stagemarkt' onoverzichtelijk. Daarnaast blijken de afspraken over de verantwoordelijkheid voor het zoeken van stageplaatsen niet altijd goed te werken in de praktijk. Reden voor de gemeente Den Haag om te onderzoeken of de komst van een stagebureau kan bijdragen aan het verkrijgen van stageplekken voor leerlingen. De gemeente trekt voor dit onderzoek en de aanloopkosten van een stagebureau 150.000 uit.

Coördinatie tussen de scholen
Het matchen van stageplaats en leerling gebeurt nu op school of de leerling komt zelf met een stageplaats. De gemeente stelt voor dat scholen onderling informatie uitwisselen. Hiervoor moet er één coördinatiepunt komen, het stagebureau. Scholen kunnen dan stageplaatsen ruilen, de juiste student aan de juiste stageplek koppelen en nieuwe plaatsen aanboren, bijvoorbeeld een technische stage in een ziekenhuis. Onderzocht wordt of ICT-toepassingen hierbij kunnen helpen, zoals een databank met beschikbare stageplaatsen en stagiairs.

Leerlingen
Leerlingen die zich zonder stageplaats melden worden teruggekoppeld naar het stagebureau. Gekeken wordt of dit onderdeel fysiek aansluiting kan vinden bij de Werkbeurs Jongeren waarin nu al de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten van de gemeente Den Haag, Mondriaan onderwijsgroep en het Centrum voor Werk en Inkomen samenwerken. Ideeën zoals direct na de examens al beginnen met een stageplaats zoeken, vakantiewerk als opmaat naar een stageplaats en regionale samenwerking binnen Haaglanden kunnen ook door het stagebureau worden uitgewerkt.

Aanbieders stageplaatsen
Voor sommige opleidingen, zoals leerwerktrajecten op het vmbo, moeten leerlingen een stageplek hebben bij een erkend leerwerkbedrijf. Bestaande en potentiële leerwerkbedrijven worden nu geïnventariseerd en benaderd door de Kenniscentra voor Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB), in samenwerking met scholen voor vmbo en Mondriaan onderwijsgroep. Medewerkers van de KBB's gaan daarvoor op bezoek en houden spreekuur op de locaties van de Kamer van Koophandel aan de Vaillantlaan en de Koningskade. Doel is het aantal leerwerkbedrijven uit te breiden en een goed overzicht te krijgen van de beschikbare stageplekken.

Uiteraard wil de gemeente aansluiten bij de activiteiten die in gang zijn gezet door de Task Force Jeugdwerkloosheid en MKB-leerbanenplan, door haar kennis van de specifieke Haagse stagemarkt te gebruiken. De gemeente vervult hierbij de regierol en wil betrokken partijen bij elkaar brengen. De gemeente Den Haag is zelf erkend leerbedrijf voor diverse opleidingen voor administratie en ict.