Gemeente Harderwijk


Stadsgesprek over opvang daklozen

De gemeenteraad organiseert dinsdag 14 februari vanaf 19.30 uur een openbaar stadsgesprek over de opvang van de dak- en thuislozen in Harderwijk en omgeving. De raad wil samen met alle partners op het gebied van maatschappelijk opvang heldere keuzes gaan maken in een goed afgewogen beleidsplan. Hiervoor is allereerst een duidelijk en compleet beeld nodig van de daklozenproblematiek, de behoeften en de situatie. Naast de uitgenodigde betrokkenen en experts zijn ook omwonenden van harte welkom. De avond wordt geleid door Roelie van Opijnen.

Zwolle is voor de regio Noord-Veluwe centrumgemeente voor de maatschappelijke opvang. Dat betekent dat zij rijksgelden krijgt voor alle 15 gemeenten waar zij centrumgemeente voor is. Daarvan betaalt zij verschillende voorzieningen, zoals in Harderwijk de nachtopvang. De provincie Gelderland wil dat alle dak- en thuislozen voor eind 2007 onderdak zijn. Maar ook raadsleden en Harderwijkers vragen al langer om een 24-uursopvang. Zover is het nog niet. Bovendien zijn verschillende dak- en thuislozen `zorgmijdend': zij vinden het moeilijk permanente hulp accepteren.

Met het stadsgesprek wil de gemeenteraad om te beginnen alle geluiden op dit gebied horen. Naast de betrokken hulporganisaties, diaconieën en vrijwilligers word ook inbreng verwacht van de besturen van de Noord-Veluwse gemeenten, Zwolle en de provincie Gelderland, die in de financiering van maatschappelijke opvang een belangrijke rol spelen. Overigens brengt Gelders gedeputeerde Esmeijer later diezelfde week voor dit doel eveneens een bezoek aan Harderwijk.

Op basis van de uitkomsten van het stadsgesprek over de daklozenproblematiek wil de gemeenteraad in april opdracht geven voor het vervolgproces.

Informatie: afd. Welzijn & onderwijs, tel. 411 262.