Ingezonden persbericht


Koken met Klasse gaat de strijd aan met overgewicht! BN'ers koken met scholieren tegen overgewicht

Amsterdam, 7 februari 2006
Vanaf 14 februari krijgen leerlingen van groep 7 en 8 van Amsterdamse basisscholen les over gezonde voeding en bewegen, onder leiding van diëtistes en bekende Nederlanders. Met dit initiatief wil Koken met Klasse de strijd aangaan tegen overgewicht. De leerlingen krijgen op speelse en actieve wijze voorlichting over een gezond eet- en leefpatroon.

Uit cijfers van TNO blijkt dat 1 op de 8 Nederlandse kinderen tussen de 5 en 14 jaar aan overgewicht lijdt. Dit percentage is de laatste jaren explosief toegenomen en zal in de toekomst alleen maar blijven stijgen. Overgewicht komt vooral voor in de vier grote steden en bij kinderen met laag opgeleide ouders. De strijd tegen overgewicht is overigens geen Nederlands probleem. In Groot-Brittannië is tv-kok Jamie Oliver succesvol de strijd aan gegaan met het ongezonde eten in de schoolkantines. Ook Bill Clinton is een campagne op scholen gestart om ouders en kinderen bewuster te maken van de gevaren van overgewicht

Hoe werkt Koken met Klasse?
De leerlingen gaan zelf boodschappen doen in een supermarkt die speciaal voor hen op school wordt ingericht en bereiden vervolgens op school een gezonde multiculturele maaltijd voor hun ouders en leraren. Op die manier krijgen ze op speelse en actieve wijze voorlichting over een gezond eet- en leefpatroon. Aan het eind van de les krijgen de leerlingen een lesbrief mee naar huis, boordevol informatie over gezonde voeding en beweging. Koken met Klasse wordt de komende weken gegeven op de volgende scholen: OBS Olympia, Paulusschool, de Meidoorn, Immanuelschool, De Kleine Reus, Sint Jan de Doper, De Kaap en J.P. Coenschool

Aan het project is een prijsvraag gekoppeld. De leerlingen wordt gevraagd hun favoriete (gezonde!) recept in te sturen. Een jury van deskundigen zal zich over de inzendingen buigen. De winnaar kookt het gerecht samen met zijn of haar klas tijdens een feestelijke middag in restaurant Fifteen.

Koken met Klasse is een project van Stichting Whole 9 en Diversion (www.diversion.nl) en wordt ondersteund door Stichting DOEN, stichting Kinderpostzegels, Skanfonds, Stichting Snickers de Bruijn, DeliXL, GGD Amsterdam, restaurant Fifteen, Princess en Ajax.