Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN CONTROLEREN VOLDOENDE OP DISCOTHEKEN

Minister Dekker (VROM) zond gisteren een rapport naar de Tweede Kamer over de mate waarin bestaande discotheken aan de bouwregelgeving voldoen. Dit rapport is het resultaat van onderzoek dat de VROM-Inspectie najaar 2004 en voorjaar 2005 bij 30 gemeenten heeft verricht. De meeste discotheken blijken grotendeels te voldoen aan de regelgeving op het gebied van de (brand)veiligheid en gezondheid (o.a. toereikende ventilatie). Bij twee discotheken was onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk wegens onveiligheid ten gevolge van een opeenstapeling van tekortkomingen.

De VROM-Inspectie constateert dat de exploitanten van veel discotheken onvoldoende de bouwregelgeving kennen en naleven. Vooral op het gebied van de brandveiligheid levert dit gevaar op, o.a. doordat teveel bezoekers worden toegelaten en vluchtwegen onduidelijk zijn aangegeven.

Ondanks dat de discotheken grotendeels voldoen aan de regelgeving, beveelt de VROM-Inspectie gemeenten aan meer controle uit te oefenen en vaker handhavend op te treden. De samenwerking tussen brandweer en bouw- en woningtoezicht zou daarbij duidelijk beter kunnen.

De VROM-Inspectie bereidt een wegwijzer voor, die in mei 2006 zal verschijnen. Daarin worden ten behoeve van exploitanten en gemeenten concrete verbeteringssuggesties opgenomen. De VNG staat positief tegenover dit initiatief. Exploitanten zijn verantwoordelijk voor het naleven van de regels.De wegwijzer is daarbij een goed hulpmiddel. Bovendien biedt de wegwijzer een handreiking voor de werkzaamheden van de controlerende gemeente-ambtenaren.

Het rapport van de VROM-Inspectie houdt geen rekening met het feit dat de onderhavige voorschriften van het Bouwbesluit pas sinds 1 januari 2003 gelden. De inwerkingtreding daarvan viel dus gemiddeld slechts twee jaar vóór de onderzoeksperiode en gemeenten hebben meerdere categorieën bestaande gebouwen te controleren. De VNG vindt het jammer dat de VROM-Inspectie geen metingen heeft verricht naar de goede werking van ventilatie-installaties, maar heeft volstaan met onderzoek naar de aanwezigheid en juistheid van berekeningen volgens de recentste voorschriften.

De VNG vindt het een goede zaak dat de VROM-Inspectie niet meer alleen als handhaver van de VROM-regels zal optreden, maar ook de naleving en handhaving wil bevorderen door structurele problemen op te sporen en deze in overleg met branche-organisaties en gemeenten op te lossen.