Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Berichten

Manifest ondertekend tegen groeiende invloed farmaceutische industrie

13-02-2006 * In Den Haag is vanmiddag een manifest ondertekend waarin de politiek wordt opgeroepen de onafhankelijkheid van de wetenschap en artsen te versterken. De ondertekenaars, onder wie tientallen prominente wetenschappers, waarschuwen voor de toenemende invloed van de farmaceutische industrie op wetenschappelijk onderzoek en het voorschrijfgedrag van artsen. Het manifest is een initiatief van Agnes Kant, Tweede-Kamerlid voor de SP en epidemioloog.

Minisymposium en presentatie manifest

Het manifest werd vanmiddag gepresenteerd tijdens een minisymposium in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. De ondertekenaars van zijn bezorgd over de afnemende onafhankelijkheid van het medisch-wetenschappelijk onderzoek. De overheid heeft zich steeds meer teruggetrokken als financier van onderzoek. Wetenschappers zijn daardoor meer afhankelijk geworden van externe gelden, veelal afkomstig van farmaceutische bedrijven.

Dit bedreigt de onafhankelijkheid van het onderzoek, omdat:

- universiteiten en academische ziekenhuizen hun eigen agenda van door wetenschappelijke nieuwsgierigheid gedreven onderzoek onvoldoende kunnen volgen. De academische vrijheid wordt op deze manier aangetast.

- sponsors niet alleen invloed kunnen hebben op de richting, maar soms ook op de uitkomsten en de openbaarmaking van de resultaten van het onderzoek. Vergelijkingen laten zien hoe gesponsorde onderzoeken vaker gunstige resultaten opleveren dan niet gesponsorde onderzoeken.

Onafhankelijkheid van medisch-wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor een objectieve beoordeling van gewenste en ongewenste effecten van geneesmiddelen en bewaking van de belangen en de veiligheid van patiënten. De ondertekenaars bepleiten daarom de volgende maatregelen ter bevordering van de onafhankelijkheid van het onderzoek en het voorschrijfgedrag:

1. Meer geld voor medisch-wetenschappelijk onderzoek van de overheid De wetenschappen moeten meer greep krijgen op het stellen van prioriteiten in medisch onderzoek. Daarnaast moet er meer effectief en onafhankelijk onderzoek komen naar bijwerkingen van geneesmiddelen.

2. Instelling van een Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek Door het instellen van een onafhankelijk Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek kan een buffer worden geschapen tussen financiering en onderzoek. Dit voorkomt rechtstreekse financiële banden tussen de farmaceuten en de onderzoekers.

3. Versterking onafhankelijke positie wetenschappelijke onderzoekers Bij alle externe onderzoekopdrachten moeten de contracten worden getoetst aan de wetenschappelijke onafhankelijkheidsverklaring zoals voorgesteld door de KNAW. In de verklaring staan bijvoorbeeld eisen over publicatievrijheid. In de opleiding voor artsen en onderzoekers dient meer aandacht te komen voor het beoordelen van onderzoek, omgang met de industrie, gedragscodes en voorschrijfgedrag.

4. Openbaarmaking van de onderzoeksresultaten
Onderzoeksresultaten moeten openbaar toegankelijk en beschikbaar zijn, zodat wetenschappelijke kennis ten goede komt aan het algemeen belang.

5. Terugdringen van geneesmiddelenmarketing
De regels voor reclame en marketing moeten aangescherpt en eenduidiger worden. Het directe toezicht op marketingactiviteiten moet weer door de Inspectie plaatsvinden en niet afhankelijk zijn van zelfregulering.

De eerste ondertekenaars:

Prof. Dr. Hans Galjaard, emeritus hoogleraar Humane Genetica, Erasmus Universiteit

Prof. Coebergh, voorzitter Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen en hoogleraar Interne Oncologie, Erasmus Universiteit

Prof. Treffers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, LUMC

Prof. Jos van der Meer, hoogleraar interne geneeskunde bij WMC St. Radboud, vice-voorzitter KNAW

Prof. Dr. Lolkje de Jong-van de Berg, hoogleraar Farmaco-epidemiologie, Rijksuniversiteit Groningen

Liset van Dijk, programmaleider Farmaceutische Zorg, NIVEL

Anita Volkers, onderzoeker, NIVEL

Prof. Boers, hoogleraar klinische epidemiologie, Vrije Universiteit

Froukje Bos, stichting Pandora

Kees van Bezooijen, voorzitter Platform Medicatiebeleid van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Martin Buijsen, Gezondheidsjurist, Erasmus Universiteit

Prof. Dr. Anita Hardon, hoogleraar Antropologie van zorg en gezondheid, UVA

Prof. Dr. D. Bijl, hoofdredacteur Geneesmiddelenbulletin

Prof. Anton Loonen, klinisch farmacoloog, Rijksuniversiteit Groningen

R. Scholtel, directeur Dutch Cochrane Centre
Zie ook:
* 25 Medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie