Natuur neemt plaats in van oude rioolwaterzuivering Echteld (14-02-2006)

De oude rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Stationsweg te Echteld wordt binnenkort gesloopt. Het afvalwater van Echteld gaat inmiddels naar de moderne zuiveringsinstallatie in Tiel. Op de plek van de oude zuiveringsinstallatie Echteld komt een sloot met flauwe oevers waarop de natuur alle kansen krijgt. De werkzaamheden starten eind februari en zijn half april klaar.

Na tientallen jaren van trouwe dienst is de zuiveringsinstallatie aan de Stationsweg te Echteld begin 2005 al buiten bedrijf gesteld. De installatie was verouderd en kon het afvalwater niet meer schoonmaken volgens de eisen van deze tijd. Het afvalwater van Echteld gaat nu naar de zuiveringsinstallatie bij Tiel die onlangs is gemoderniseerd en uitgebreid.

Eind februari start de sloop van de oude zuiveringsinstallatie te Echteld. Op deze plek komt een sloot waar de natuur alle kansen krijgt dankzij de flauw aflopende oevers. Dat is straks niet alleen fraai om te zien, het is ook goed voor de waterkwaliteit. Dit nieuwe stuk sloot vormt dan de verbinding tussen een vijver aan de ene kant van de voormalige zuivering en een poldersloot aan de andere kant. De werkzaamheden (slopen zuivering en aanleg verbindingssloot met natuurvriendelijke oevers) zullen naar verwachting in april worden afgerond. De beplanting tussen de aan te leggen sloot en het fietspad wordt verwijderd. Daarvoor in de plaats komen kastanjebomen.

De dorpsvereniging te Echteld is - als gebruiker van de vijver - al op de hoogte gebracht van de plannen.