Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
15 Vragen van mevrouw N.D. van der Broek
(vragen binnengekomen op 9 februari 2006
en antwoorden van het college verzonden op 14 februari 2006)

31 januari jongstleden heeft de VVD vragen gesteld over de uitbreiding van de Daltonschool in Rijnsweerd (ook wel de Rijnsweerdschool genoemd). De vragen richtten zich onder andere op het voorstel van de wethouder om twee klassen van de Daltonschool onder te brengen bij de Rubenslaanschool aan de Rubenslaan.

Nu blijkt in deze school tevens een aantal lokalen gebruikt te worden door de Prof. Kohnstammschool. Volgens onze informatie wordt binnen afzienbare tijd de Rubenslaanschool afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw voor de Prof. Kohnstammschool. Deze laatste zit erg te wachten op nieuwbouw omdat de school op dit moment in drie verschillende gebouwen gevestigd is en de Rubenslaanschool zeer veel achterstallig onderhoud heeft. Op het moment dat de Rubenslaanschool afgebroken wordt, kan op die locatie een nieuwe school komen met 16 lokalen en 2 speellokalen.

Het bevreemdt de VVD dat met twee scholen schijnbaar tegenstrijdige afspraken zijn gemaakt. Zolang immers de Daltonschool de twee lokalen benut in de Rubenslaanschool moet de prof. Kohnstammschool wachten op de nieuwbouw waar zo dringend behoefte aan is.

De VVD heeft daarom de volgende vragen:

1. Wat gaat het college doen aan de vertraging die de voor de Kohnstammschool noodzakelijke nieuwbouw zal oplopen als er twee klassen van de Rijnsweerdschool ondergebracht worden in de Rubenslaanschool?


Er ontstaat geen vertraging voor de Kohnstammschool. Omdat de planontwikkeling voor zowel de Kohnstammschool als de Rijnsweerdschool nog moet plaatsvinden, is nog onduidelijk hoeveel ruimte er tijdens de bouw van de uitbreiding voor beide scholen aan tijdelijke huisvesting nodig is. Voor de periode tot de de plannen klaar zijn, leidt het onderbrengen van de Rijnsweerdschool aan de Rubenslaan 91 niet tot vertraging.


2. Wat voor tijdelijke voorzieningen zullen worden ingezet om de Professor Kohnstammschool tijdens de nieuwbouw onder te brengen?


Vanwege het ontbreken van concrete plannen voor de Kohnstammschool doet het vraagstuk van tijdelijke huisvesting zich het komende jaar niet voor. In dit jaar kunnen twee groepen van de Rijnsweerdschool ondergebracht worden in de Rubenslaan samen met de twee groepen van de Kohnstammschool die daar al zitten. Op het moment dat de Kohnstammschool verbouwd gaat worden en de Rubenslaan gesloopt wordt, dan zullen wij in de omgeving tijdelijke voorzieningen treffen. Wanneer er toch gebouwd wordt op de Mesdaglaan kan de Rubenslaan bijvoorbeeld zelf als vervangende huisvesting dienen en omgekeerd.


3. Als de nieuwbouw van de prof. Kohnstammschool doorgaat zoals gepland, waar moeten de twee klassen van de Rijnsweerdschool dan ondergebracht worden?

Zie beantwoording van de vragen 1 en 2.

Wat betreft de ruimtebehoefte voor de twee groepen van de Rijnsweerdschool op de Rubenslaan wijst het college er nogmaals op dat er op dat zij al in december 2004 een beschikking af heeft gegeven voor uitbreiding van de Rijnsweerdschool.

Ook voor de Rijnsweerdschool geldt dat pas op het moment dat de SPOU concrete plannen voorlegt definitief besloten kan worden waar, wanneer, en voor hoeveel groepen tijdelijke huisvesting nodig is tijdens de verbouwing. Het college gaat er van uit dat bij de start van het schooljaar 2007 - 2008 de extra lokalen voor de Rijnsweerdschool gereed zijn. Het is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur om vaart te maken met het concretiseren van de plannen.


---- --