Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG bijeenkomst van 19 januari 2006.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 19 JANUARI 2006

Samenvatting
Tijdens de eerste bijeenkomst van de HLWG on Asylum and Migration onder Oostenrijks voorzitterschap is gesproken over de follow-up van de conclusies van de Europese Raad. Doel is deze conclusies om te zetten in concrete acties. Daarnaast is gesproken over de Euromed Ministeriele bijeenkomst over migratie, die wordt gehouden en marge van de JBZ-Raad op 20 en 21 februari in Brussel.

Follow-up Conclusies Europese Raad 15-16 december, met name dialoog en samenwerking met Afrika Het voorzitterschap geeft aan dat met betrekking tot de in Marokko geplande EU-Afrika conferentie over migratie reeds contact is geweest tussen SP, FR en Marokko om te spreken over de doelstellingen van deze conferentie. VZ roept de lidstaten op mee te denken over de belangrijkste doelstellingen voor deze conferentie en welke landen en internationale organisaties uit te nodigen. VK geeft aan te streven naar betere samenwerking met Afrika. In 2005 is de basis gelegd en 2006 moet in het teken staan van besprekingen met de Afrikaanse landen hoe deze basis ten uitvoer te brengen. Essentieel is dat landen van oorsprong en transit worden betrokken (Midden, West en Oost-Afrika), en dat er sprake is van een evenwichtige agenda. Niet alleen illegale immigratie en terugkeer maar ook spreken over o.a. ontwikkeling en root causes. NL verzoekt het Vzschap om een overzicht van alle conferenties die gepland zijn, en een nadere toelichting wat precies met die conferenties beoogd wordt. Zo zal duidelijk moeten worden hoe de in Marokko geplande EU-Afrika conferentie over migratie zich verhoudt tot de dialoog met de Afrikaanse Unie. Het is belangrijk om het gebruik van de term 'partnerschap' in de praktijk te blijven toepassen.

Conform de conclusies van de Europese Raad van Brussel (15/16 december) dient de CIE eind 2006 verslag uit te brengen van de acties en initiatieven op het gebied van migratie. De ER heeft lidstaten opgeroepen een actieve rol te spelen bij de tenuitvoerlegging van de Global approach to migration: priority actions focusing on Africa and the Mediterranean. Lidstaten worden opgeroepen om voor 10 februari aan te geven bij welke maatregel ze actief betrokken willen zijn.

Voorbereiding Euromed Ministeriële bijeenkomst, in combinatie met JBZ Raad, 20-21 februari, Brussel

Vzschap geeft aan de drie voorliggende documenten te willen bespreken, nl het 'Informal Reflection Paper', de procedurele conclusies en de ontwerp agenda voor de Euromed expert senior officials meeting op 2 februari. VZ geeft aan de Euromed Ministeriële te zien als het begin van een proces. Het reflection paper is bedoeld om de discussie te starten. De lidstaten ondersteunen deze algemene benadering maar wijzen op een goede verhouding tussen het reflection paper en de procedurele conclusies. In het algemeen wordt gewezen op een voorzichtige aanpak. Het opbouwen en behouden van een vertrouwensrelatie met de Euromed partners is belangrijk om zo een goede deelname en betrokkenheid te bewerkstelligen. Hiertoe moeten, naast het toesturen van voorliggende documenten, ook informele contacten worden onderhouden en moeten de partners vanaf het begin af aan nauw bij het proces betrokken worden Ook NL steunt deze aanpak, het is belangrijk om samenwerking in beweging te houden. Daarnaast geeft NL aan dat in het 'reflection paper' slechts kort wordt ingegaan op de veilige terugkeer van illegale migranten en te weinig op samenwerking op het gebied van terugkeer of terugkeer in zijn algemeenheid. Acties hieromtrent zouden ook moeten worden opgenomen. De lidstaten vragen herhaaldelijk om de datum van de Euromed Ministeriële. De voorzitter heeft dit in het midden gelaten; noch ontkend, noch bevestigd of het op de geplande datum -en de marge van de JBZ Raad- door zal gaan.

Any Other Business

Op 24 en 25 januari organiseert België een conferentie over migratie management voor de buurlanden van de EU. Dit zal de eerste keer zijn dat de relevante EU besluiten die sinds november zijn genomen zullen worden toegelicht en de impact zal worden besproken. Een tweede Conferentie zal in mei plaatsvinden in Wenen, gevolgd door een 9-tal workshops verspreid over twee jaar, met een aantal experts op prioriteitsgebieden. Zo zou tot concrete samenwerkings- en best practice afspraken moeten worden gekomen. Ook in Brussel vindt daarnaast op 15 en 16 maart -in samenwerking met Commissie, IOM en Wereldbank- een bijeenkomst plaats met als titel 'migratie en ontwikkeling'. Ook hier zullen EU besluiten worden toegelicht en tevens zal de UN High Level Dialogue die in september in NY zal plaatsvinden worden voorbereid. Aan de orde komen: Migratie en de Millenium Development Goals; coherentie Ontwikkeling en Migratie; remittances en circulaire migratie; partnerschappen met de landen van oorsprong, transit en bestemming.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 2 maart.


---- --