Ingezonden persbericht

Jozias van Aartsen: kritische vragen aan links

APELDOORN, 20060214 -- Kritische vragen aan links over de toekomst, die stelden Jozias van Aartsen en de Apeldoornse VVD-lijsttrekker Werner Ludwig in een bomvolle stadhuishal. Die vragen gaan over de woonomgeving en de portemonnee van de kiezer: van lange wachttijden door woonruimtegebrek in Nederland tot en met de door links afgedwongen duurdere afvalstoffeninzameling in Apeldoorn.


Het waren vragen waarop links overigens geen antwoord had. In Apeldoorn is bijvoorbeeld diftar ingevoerd, een gedifferentieerd tariefsysteem voor de afvalinzameling, het speeltje van de PvdA, zegt Ludwig. Dat leidt er wel toe dat afvalinzameling een stuk duurder is geworden. Verder pleit de VVD voor meer ruimte voor wonen, de woonomgeving, het groen, de fiets en de auto en voor recreatie in Apeldoorn.

Van Aartsen ergert zich aan de afwachtende houding van de PvdA: "Ik hoor Wouter Bos nergens over. Gaat het debat bijvoorbeeld over preventief fouilleren, ik zou niet weten wat Wouter Bos daarvan vindt. Het is mij een groot raadsel. De gekozen burgemeester, Wouter Bos gaat er niet voor naar de Eerste Kamer. Ja, toen het ging over de afschaffing van het gebruikersdeel OZB wel. Want Wouter Bos wilde natuurlijk niet de verkiezingen ingaan als degene die de OZB in stand heeft gehouden. Maar uit alles blijkt dat de PvdA nog steeds de partij is van de 'regelneven' en de apparatsjiks."

Minder regels in Apeldoorn
En die regelzucht in Nederland moet nou eens echt worden aangepakt, vindt Van Aartsen. In Apeldoorn is daarmee een begin gemaakt. Na jaren knokken heeft de VVD in Apeldoorn het voor elkaar gekregen dat er fors wordt gedereguleerd in de Veluwse stad. Talloze regels zijn afgeschaft.

Lagere huurprijzen
Ook landelijk moet dat. Links drijft volgens Van Aartsen de huurprijzen alleen maar op en werkt jarenlange wachttijden voor huurwoningen in de hand door hun rigide standpunten over bouw. "We moeten gewoon woningen bouwen. Nederland is voor een achtste bebouwd, twee achtste gebruiken we voor natuur en recreatie. Waarom niet creatief wat met delen van de overige ruimte doen, zoals de aanleg van landschapachtige dorpen? We moeten niet zo preuts zijn en gewoon durven te bouwen. Dit zijn wat ideeën voor de toekomst voor Apeldoorn, het Gelderse provinciehuis en Den Haag."

Zorgstelsel
Ook het door GroenLinks bekritiseerde zorgstelsel is juist solidair, betogen de liberalen. VVD kamerlid Edith Schippers verbaast zich over kritiek uit de linkerhoek, zegt ze in een debat met de GroenLinkse Apeldoornse lijsttrekker Michael Boddeke. "We hebben nu een systeem dat chronisch zieken beter beschermt door acceptatieplicht van de verzekeraars. We zorgen dat de prijs/kwaliteit beter wordt en we zorgen ervoor dat de zorg ook op lange termijn betaalbaar blijft, ondanks de vergrijzing.. Ik snap niet dat je daar tegen kan zijn."

Mysterie Vrije Apeldoorner onthuld

Na weken van geheimzinnigheid is bekend van wie allerlei billboards en krantenadvertenties met stellingen en verwijzingen naar www.devrijeapeldoorner afkomstig zijn. De stad is de afgelopen weken gevuld met billboards, met kritische vragen over regeldruk, veiligheid en wonen, ondertekend door 'De Vrije Apeldoorner'. Lokale en landelijke media speculeerden wekenlang wie er achter zat en het blijkt de Apeldoornse VVD te zijn, namelijk om de stad een eigen onafhankelijk discussieforum te geven op de site. Zodat gepraat kan worden over regeldruk, veiligheid en een goede leefomgeving voor alle vrije Apeldoorners. Het is een cadeau van de VVD aan de stad: www.devrijeapeldoorner.nl dat al vele duizenden malen is gebruikt.




Ingezonden persbericht