Arcadis NV



Arnhem, 14 februari 2006

Uitgifte bedrijventerreinen stijgt na vier jaar van krimp

In heel 2004 werd in Nederland ruim 650 hectare bedrijventerrein uitgegeven. Dit is een stijging van 18% ten opzichte van 2003, toen 550 hectare werd uitgegeven. De gestegen uitgifte is een teken van een licht aantrekkende markt. Dit blijkt uit de nieuwe rapportage IBIS Werklocaties van ARCADIS en Stec Groep in opdracht van het Ministerie van VROM en in nauwe samenwerking met de provincies.

In de provincies Groningen, Overijssel en Zuid-Holland werd de meeste grond op bedrijventerreinen uitgegeven, telkens circa 75 hectare. In Flevoland de minste: bijna 25 hectare. Ten opzichte van 2004 werd vooral in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Utrecht meer uitgegeven. Voor de provincie Groningen ging het zelfs om een verdubbeling. Flevoland zag de grootste daling; met circa 45% ten opzichte van 2003.

Bijna 11.000 hectare grond nu nog uitgeefbaar; aanbod groeit amper De laagconjunctuur heeft niet geleid tot een omvangrijke stijging van het aanbod. Bijna 11.000 (netto) hectare op bedrijventerreinen is nu nog uitgeefbaar: slechts 1% hoger dan in het voorgaande jaar, 2003. Het gaat om ruim 9.000 hectare (netto) gerekend zonder zeehaventerreinen. Ruim 80% van het uitgeefbaar oppervlak is in handen van gemeenten, een kleine 20% in handen van marktpartijen.

Actueel aanbod vooral in Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland
Het beschikbare aanbod is vooral groot in Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. In deze provincies is telkens meer dan 1.000 (netto) hectare grond beschikbaar. Het gaat alleen in de drie provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland om meer dan 1.000 hectare (netto) gerekend zonder zeehaventerreinen. De provincie Utrecht heeft het kleinste uitgeefbare aanbod (ruim 400 hectare).

27% van bedrijventerreinen verouderd
Ten opzichte van vorig jaar is een wat groter areaal bedrijventerreinen verouderd: 27% (2004: 26%). Dit wil niet per se zeggen dat het areaal verouderde terreinen is toegenomen. Vanwege toenemende aandacht voor veroudering en herstructurering hebben gemeenten en provincies namelijk mogelijk meer aandacht voor monitoring van veroudering. Op meer terreinen vindt nu herstructurering plaats: 5% ten opzichte van 4% vorig jaar.

www.bedrijvenlocaties.nl nieuwe website
ARCADIS en Stec Groep zijn voor vier jaar aangesteld als projectmanager voor de verwerking en analyse van de enquête-uitkomsten die door de provincies worden geïnventariseerd. De IBIS-gegevens zijn vanaf nu beschikbaar op de nieuwe website www.bedrijvenlocaties.nl. Eind 2006 worden de IBIS-feiten over 2005 gepubliceerd.

Zie de bijlage voor een overzicht van de uitgiftes in de afgelopen vijf jaar en de feiten per provincie.

Jeanette Schuddeboom
0263778277
© ARCADIS, nv. All rights reserved.