Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende

Hulporganisaties

EMBARGO tot dinsdag 14 februari 23.00 uur

Artsen zonder Grenzen treedt terug uit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)

Utrecht, 14 februari 2006

Artsen zonder Grenzen heeft deze avond in een persbericht bekend gemaakt dat zij met ingang van vandaag haar lidmaatschap van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) opzegt. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) betreuren, maar respecteren deze beslissing.

Artsen zonder Grenzen verlaat de SHO omdat zij van mening is dat het werven van fondsen op de manier van de SHO niet meer goed aansluit bij het verlenen van directe medische hulp door Artsen zonder Grenzen. Al sinds 1999 heeft Artsen zonder Grenzen in 7 van de 12 acties afgezien van haar aandeel in de opbrengst van Nationale Acties omdat zij over voldoende middelen beschikte om haar activiteiten in het getroffen rampgebied te kunnen financieren. De SHO kunnen zich daarom vinden in het besluit van Artsen zonder Grenzen.

De terugtreding van Artsen zonder Grenzen betekent niet dat de wegen van Artsen zonder Grenzen en de SHO definitief uit elkaar gaan. In de toekomst blijft de mogelijkheid bestaan dat Artsen zonder Grenzen als gastorganisatie deelneemt aan Nationale Acties. Het vertrek van Artsen zonder Grenzen heeft geen gevolgen voor de werkwijze van de SHO.

Artsen zonder Grenzen is vanaf 1989, toen het samenwerkingsverband van de SHO een feit werd, lid geweest. Tientallen Nationale Acties zijn daarna gevoerd, waaraan Artsen zonder Grenzen actief, betrokken en deskundig aan deelnam. De organisatie was o.a. voorzitter bij de actie voor hulp aan de slachtoffers van de orkaan Mitch in Midden-Amerika in 1998.

****