KNHS


Ook Aequor ziet het nut in van het Veiligheidscertificaat 14/2/2006

Afgelopen weken is overleg geweest tussen Kennis- en Communicatiecentrum Aequor en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Aequor erkent bedrijven die geschikt zijn als opleidingsbedrijf op basis van door de hippische branche vastgestelde criteria. Besloten is in deze criteria het element veiligheid te verfijnen. Het veiligheidscertificaat (VHC) van Stichting Veilige Paardensport zal verplicht gesteld worden voor manegebedrijven en pensionstallen die opleidingsplaatsen beschikbaar stellen. Aequor heeft als uitgangspunt 1 januari 2008 genomen waarop deze verplichting ingevoerd zal worden.

Het VHC is een initiatief van: Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), Nederlands Olympisch Comité Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF), Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR) en Stichting Consument en Veiligheid . Het doel van de certificering is de veiligheid op hippische accommodaties en locaties te verhogen door het hanteren van onder andere de verplichting tot het dragen van een veiligheidshelm en de aanwezigheid van gediplomeerde instructeurs.

Het VHC wordt al enkele jaren gehanteerd door de FNRS op al haar ruitersportcentra. De KNHS, NHB Deurne en SRR hebben nu ook concrete afspraken gemaakt voor het doorvoeren van het VHC binnen hun eisenpakket van lidmaatschap. Momenteel is het VHC al verplicht voor FNRS aangesloten ruitersportcentra, stagebedrijven van NHB Deurne en SRR examenlocaties voor het ruiterbewijs. De uitbreiding tot verplichting van het VHC zal per 1 januari 2008 plaatsvinden voor KNHS verenigingen met een eigen indoor accommodatie, SRR examenlocaties voor het koetsiersbewijs en voor Aequor erkende opleidingsbedrijven. De positie van het VHC wordt hierdoor steeds belangrijker binnen de hippische sector.

Het VHC krijgt weer een verhoogde toegevoegde waarde wanneer per 1 januari 2008 maneges en pensionstallen die opleidingsplaatsen ter beschikking hebben, verplicht zijn het VHC te bezitten. Na deze datum zullen bedrijven die tot deze categorie behoren en niet in het bezit zijn van het VHC niet langer erkend blijven als opleidingsbedrijf. De hippische sector stelt steeds vaker minimum eisen en werkt zo aan een veilige en verantwoorde manier van paardrijden.

Bron: FNRS