Gelijk werk Gelijk loon! Dienstenrichtlijn niet zo!

Afgelopen voorjaar zijn we met ruim 3000 Nederlanders naar Brussel gereisd om te demonstreren tegen de Dienstenrichtlijn en voor een Sociaal Europa. Samen met ruim 70.000 collega´s uit heel Europa hebben we toen onze stem duidelijk laten horen. Dat was fantastisch maar naar nu blijkt was het niet genoeg. Daarom gaan wij nog een keer, op 14 februari, naar Straatsburg.

Aanvankelijk leek de demonstratie van vorig jaar maart effect te hebben, want de nieuwe Europese Commissie die vorig jaar aantrad kondigde aan de plannen rond het Vrij Verkeer van Diensten te wijzigen. In het Europees Parlement heeft dat tot heftige discussies geleid, een oplossing is er nog niet. We doen daarom nog één keer een beroep op u.

>

Meldt u aan voor gratis busvervoer

De FNV regelt het vervoer alleen voor FNV leden. Straatsburg is wel een stuk verder reizen dan Brussel. Vanuit Utrecht is het ongeveer 8 uur in de bus, vanuit het Zuiden ca. 6 uur en vanuit het Noorden ca. 10 uur. U moet er rekening mee houden dat u vanuit b.v. Groningen of Alkmaar om 04.00 uur in de ochtend vertrekt. U moet daarvoor op eigen gelegenheid nog naar het vertrekpunt van de bussen reizen. Er zullen op een beperkt aantal centrale plaatsen bussen vertrekken. In Straatsburg zijn we circa 4 uren kwijt met de demonstratie en voor de terugreis gelden dezelfde reistijden. Per bus zijn er 2 chauffeurs beschikbaar, dus we hebben geen last van beperkingen rond de rijtijden.

Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar, dus hier geldt wie zich het eerst op straatsburg@vc.fnv.nl aanmeld is verzekerd van een plaats in de bus. Na aanmelding ontvangt u nader bericht op het door u opgegeven e-mailadres.

Vermeld in uw mail:

* Naam

* Adres

* Postcode, woonplaats

* telefoonnummer (privé/werk)

* mobielnummer

* e-mailadres waarop u nadere berichten wenst te ontvangen
* en uiteraard uw lidmaatschapsnummer en welke FNV bond.

Dienstenrichtlijn in herhaling

De Europese Commissie heeft in januari 2004 een voorstel voor een Dienstenrichtlijn gepubliceerd. Volgens de procedure tot vaststelling van een kaderrichtlijn moet het Europees Parlement de richtlijn goedkeuren. Begin februari 2004 heeft de Europese Commissie daarom haar voorstel naar het europees parlement gestuurd voor een eerste lezing. Verschillende rapporteurs hebben zich over het voorstel gebogen en vele amendementen zijn ingediend. Eind november zijn het voorstel en de amendementen besproken in de Commissie Interne Markt, maar dat heeft niet veel opgeleverd. Op dit moment wordt het voorstel doorgestuurd naar de plenaire vergadering van het Europees Parlement en daar wordt het op 14 en 15 februari 2006 behandeld en in stemming gebracht. De uitkomst van de bespreking in de Commissie Interne Markt heeft het Europees Vakverbond (EVV) doen besluiten op te roepen tot een grootschalige demonstratie op 14 februar 2006 in Straatsburg.

>

WAGA

Het is van groot belang dat het vrij verkeer van diensten niet leidt tot arbeidsvoorwaardenconcurrentie binnen Nederland. Een middel om dit te voorkomen is de uitbreiding van de WAGA naar andere sectoren dan de bouw. De WAGA is immers de nationale implementatie van de Detacheringsrichtlijn. Op die manier waarborgen we dat ook voor de gedetacheerde werknemers in andere sectoren dan de bouwsector de CAO-bepalingen ten aanzien van de harde kern van arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. De CAO dient als voorwaarde wel een AVV te hebben.

>