FNV

Super mag jongeren niet discrimineren
Supermarkten ruilen jongeren van negentien of twintig in voor nog jongere krachten die goedkoper zijn. Minister de Geus daar moet snel iets tegen doen, zo zegt FNV Jong in het FNV e-Magazine van 15 februari.

Supermarktmedewerkers van 19 of 20 jaar oud worden al te oud en te duur bevonden en vaak ingeruild voor nog jongere krachten die goedkoper zijn. Deze leeftijdsdiscriminatie is dinsdag veroordeeld door de Commissie Gelijke Behandeling (CBG).

FNV Jong is heel blij met deze uitspraak omdat leeftijdsdiscriminatie bedroevend vaak voorkomt, ook al is het bij de wet verboden. De CBG roept minister De Geus van Sociale Zaken op om dit probleem aan te pakken.

Tweede keer

Judith Ploegman, voorzitter FNV Jong:
"Ik hoop werkgevers zich nu wel een tweede keer bedenken voor ze een oudere werknemer inruilen. Ik verwacht ook zeker dat minister De Geus op korte termijn actie onderneemt."

In de detailhandel en dan vooral bij de supermarkten, is leeftijdsdiscriminatie een groot probleem. Het verschil in loon tussen een zestien- en een twintigjarige is zo groot, dat werkgevers het rendabel vinden oudere werknemers in te ruilen.

Ploegman: "De Flexwet geeft werkgevers de kans jongeren drie maal een tijdelijk contract te bieden en daarna de werknemers zonder opgaaf van redenen de deur uit te doen. De combinatie van Flexwet en het jeugdminimumloon is een belangrijke oorzaak van leeftijdsdiscriminatie."

Afschaffen

Volgens Ploegman is de uitspraak van de CBG een goede aanleiding om weer eens stil te staan bij de bezwaren tegen het jeugdminimumloon tot het drieëntwintigste jaar. FNV Jong wil van het jeugdloon af. "Jongeren van achttien worden geacht volwassen te zijn, maar als zij de arbeidsmarkt op gaan, kunnen zij zichzelf in veel gevallen niet eens onderhouden."

15 februari 2006
Lees ook de rest van het FNV e-Magazine van 15 februari 2006.htm