D66

Op voorstel van D66 komt er meer aandacht voor wiskunde in de Tweede Fase van het voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren is het aantal uren wiskunde B flink gedaald en als het aan minister Van der Hoeven ligt zouden de eindexameneisen voor wiskunde B met 40% worden verlaagd. Dankzij een motie van D66-kamerlid Ursie Lambrechts gaat dat laatste plan niet door en komen er ook méér uren voor wiskunde beschikbaar op zowel Havo als VWO.

Lambrechts: `Studenten op technische opleidingen klagen dat zij de stof niet meer goed kunnen volgen, omdat ze niet de benodigde wiskunde hebben gehad in het voortgezet onderwijs. Dat is slecht voor leerlingen zelf, maar ook voor een economie waar kennis en innovatie van groot belang zijn'.

Volgens Lambrechts sluit de inhoud van de wiskundeles na jaren van verdere verschraling niet meer goed aan op het hoger onderwijs. `Universiteiten en hbo's klagen al jaren dat het wiskunde onderwijs op middelbare scholen leerlingen slecht voorbereidt op hun studie. Veel studenten beschikken niet over basale kennis en vaardigheden.Daarom moeten studenten en docenten de vernieuwingsvoorstellen voor het wiskundeonderwijs kritisch onder de loep nemen en voorstellen tot verbeteringen doen'. Op voorspraak van D66 zal er een expertgroep in het leven worden geroepen waarin de direct betrokkenen hun voorstellen formuleren.
15-2-2006 14:39