Rechtbank Leeuwarden


Schorsing van besluiten inzake het 24 Oktoberplein in Utrecht

15 februari - De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft vanmiddag uitspraak gedaan in een tweetal zaken die omwonenden van het 24 Oktoberplein hebben aangespannen tegen burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht.

Het geschil gaat over de geplande kap van 192 bomen ten behoeve van de reconstructie van en de aanleg van een fly-over over het 24 Oktoberplein. Voor die bomenkap en voor deze reconstructie hebben burgemeester en wethouders twee besluiten afgegeven.

De voorzieningenrechter heeft deze besluiten vandaag geschorst. Zijn uitspraak berust in essentie op het volgende.

Uit het dossier van het besluit tot vrijstelling van het bestemmingsplan voor de reconstructie van het 24 Oktoberplein leidt de voorzieningenrechter af dat de hoeveelheid verkeer ter plaatse na de reconstructie zal toenemen. Dit blijkt uit de âruimtelijke onderbouwingâ en uit de âRapportage luchtkwaliteit 24 Oktoberplein". Bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit dat aan het besluit ten grondslag ligt, is er echter van uitgegaan dat de hoeveelheid verkeer gelijk blijft.

Bovendien is op dit moment nog niet duidelijk of bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit de juiste uitgangspunten en interpretatiemethoden zijn gehanteerd.

Deze punten dienen daarom betrokken te worden bij de beslissing op bezwaar die het college nog moet nemen. Het verleende vrijstellingsbesluit wordt daarom geschorst tot zes weken na de beslissing op bezwaar.

Ten aanzien van het besluit over de kapvergunning vindt de voorzieningenrechter dat de voorwaarde die de gemeente heeft gesteld aan het gebruiken van de kapvergunning -"indien voldoende vaststaat dat uitvoering van de herinrichting daadwerkelijk plaats zal vinden" â onvoldoende objectief bepaald is. Met die voorwaarde is immers niet gezegd dat alleen van de kapvergunning gebruik gemaakt zal worden als verwacht mag worden dat de besluitvorming omtrent de reconstructie bij de rechter stand zal houden. Omdat de kapvergunning ten behoeve van die reconstructie is afgegeven, moet dus voldoende objectief vaststaan dat die reconstructie ook doorgang vindt. De voorwaarde die het college gesteld heeft, biedt die zekerheid niet. Daarbij komt dat de voorzieningenrechter het vrijstellingsbesluit ten behoeve van de reconstructie vandaag heeft geschorst.

De tekst van de uitspraak is nog niet beschikbaar.

Aan deze mededeling kunnen geen rechten worden ontleend.

Bij vragen: afdeling voorlichting, Rechtbank Utrecht, tel. 030-2233027

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 15 februari 2006 Naar boven