Gemeente Amsterdam

Opstapper te duur en niet kostendekkend

15 februari 2006
---
Voorlichting

De Opstapper kost te veel geld en is niet kostendekkend. Het college van B&W heeft onderzoek laten doen naar mogelijkheden om de Opstapper een gezonde vorm van openbaar vervoer te laten worden. Uit het Businessplan 2006-2010, opgesteld door het onafhankelijke bureau Inno-V, blijkt echter dat de Opstapper ook in de toekomst te hoge kosten met zich meebrengt en een te lage kostendekkingsgraad houdt. Daarnaast heeft de Opstapper een zeer beperkte meerwaarde voor het openbaar vervoer in Amsterdam. Het is aan de gemeenteraad om te beslissen over de toekomst van de Opstapper.

Businessplan 2006-2010

Voor het nieuwe Businessplan 2006-2010 is aan de hand van drie scenario's onderzocht of het mogelijk is om te komen tot een substantieel hogere kostendekkingsgraad en een substantieel lagere bijdrage van de gemeente. Uit geen van de drie scenario's blijkt dat dit mogelijk is. De huidige kosten van de Opstapper bedragen 1,24 miljoen euro per jaar en de kostendekkingsgraad is 11%. In het Amsterdamse openbaar vervoer is de kostendekkingsgraad gemiddeld 35%.

Downgrade scenario

Het college stelt de gemeenteraad voor om óf de Opstapper per 1 juli 2006 op te heffen óf openbaar aan te besteden volgens het `downgrade scenario' en hier jaarlijks EUR 110.000 voor uit te trekken. In dit scenario wordt de kostendekkingsgraad 24%. Als een mogelijke derde partij uitbreiding van de Opstapper wenst, dan zijn de meerkosten voor rekening van deze partij. In dit scenario worden de frequentie en de exploitatietijden flink verlaagd. Dit leidt tot een sterke daling van de kosten, maar ook van de inkomsten. Het concept is dan zó uitgekleed en gericht op zo'n kleine doelgroep in zo'n beperkt gebied, dat de meerwaarde voor de Amsterdammers zeer gering is.

Opstapper

De Opstapper rijdt iedere tien minuten van het Centraal Station naar het Waterlooplein, over de Prinsengracht. De bus heeft geen vaste halten, maar stopt als iemand aangeeft mee te willen. De gemeenteraad besloot in 2000 tot het instellen van de Opstapper.

De datum van behandeling in de raadscommissie en in de gemeenteraad is nog niet bekend.