Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 034

datum: 15 februari 2006

Enquête en inloopbijeenkomsten

Draagvlakonderzoek vergunningparkeren in Amersfoort

Bewoners en ondernemers van het Soesterkwartier en Eemkwartier krijgen deze week een enquête toegestuurd. Belangrijkste vraag: ervaart u parkeeroverlast in uw directe woon- of leefomgeving en bent u voorstander van een aanpak om deze overlast te verminderen.

Is meer dan de helft van de respondenten in het geselecteerde gebied voor een aanpak van de parkeerproblematiek, dan adviseert het college de gemeenteraad om het parkeren in het Soesterkwartier en het Eemkwartier te 'reguleren'. Het omgekeerde geldt ook: vindt de helft van de respondenten een aanpak van de parkeerproblemen niet nodig, dan blijft de parkeersituatie zoals het nu is. Voorwaarde is wel dat de respons in ieder geval 25 procent is.

Aanpakken of niet?
In beide wijken zijn voor- en tegenstanders te vinden: sommige mensen kunnen niet wachten tot er maatregelen getroffen worden; anderen zijn juist fel tegen het 'reguleren' van het parkeren.

Het college wil door middel van een huis aan huis verspreide enquête onderzoeken of er

(op straatniveau) parkeeroverlast ervaren wordt en zo ja, of er dan ook voldoende draagvlak is om de problemen aan te pakken.

Vergunninghouderparkeren
Als de gemeente overgaat tot 'regulering' dan wil zij dat de aanpak aansluit bij andere gebieden in Amersfoort. Het gaat dan om 'vergunninghouderparkeren voor bewoners en ondernemers'. Parkeerplaatsen op straat zijn dan uitsluitend bestemd voor vergunninghouders.

Voor kortparkeerders en gebiedsvreemde parkeerders is geen plek. Dit levert overdag een rustig straatbeeld op en 's avonds zijn de plekken gevuld. Op een beperkt aantal (drukke) locaties worden parkeerautomaten geplaatst zodat ook anderen hun auto voor korte tijd kwijt kunnen.

Alleen bewoners en ondernemers kunnen - tegen betaling - vergunninghouder worden.

Voor bezoekers van bewoners zijn (dag)vergunningen verkrijgbaar.

Stadsbericht en inloopbijeenkomsten

Met de enquête ontvangen bewoners en ondernemers ook een Stadsbericht Extra over dit onderwerp. Daarin staat alle informatie op een rij. Ook zijn er twee inloopbijeenkomsten: op 23 februari (met name voor bewoners) en op 28 februari met name voor ondernemers/instellingen). Belangstellenden kunnen tussen 19.30 en 21.30 uur binnenlopen. De bijeenkomsten vinden plaats in de Emmauskerk, Noordewierweg 131 in Amersfoort. Medewerkers van de gemeente en ParkeerService zijn aanwezig om belangstellenden te woord te staan.

Parkeerbeleid: Kiezen of delen

Amersfoort groeit en verandert. Vooral het gebied ten noorden van het spoor - tussen de stationsingang en de Meridiaantunnel - breidt snel uit. Deze ontwikkelingen hebben effect op de parkeerdruk in het gebied.

Om in te kunnen spelen op deze en andere ontwikkelingen heeft gemeente in 2004-2005 het Parkeerbeleidsplan opgesteld. Daaruit blijkt dat in het Soesterkwartier, Eemkwartier en Koppel op dit moment de meeste problemen worden ervaren. De drukte heeft te maken met het feit dat er sinds kort aan deze zijde van het spoor een stationsingang is geopend. Daarnaast is het gebied - waar je nu nog gratis je auto kwijt kunt - erg aantrekkelijk voor 'gebiedsvreemde parkeerders'. Deze mensen parkeren hun auto en lopen vervolgens naar de binnenstad waar ze werken of voor langere tijd moeten zijn. Het ziet ernaar uit dat de parkeerdruk in dit gebied zal toenemen. Op de kop van het Soesterkwartier en het Eemkwartier worden woningen en kantoren gerealiseerd en is de gemeente drukdoende met de ontwikkeling en inrichting van het Eemcentrum en de Eemkades. Veel van de nieuwe bewoners en gebruikers brengen straks een auto mee en willen die uiteraard parkeren in de directe omgeving van hun huis of bestemming.

Het college wil daarom als eerste onderzoeken of er in het Soester- en het Eemkwartier op dit moment voldoende draagvlak is voor regulering. Besluitvorming wordt nog voor de zomer verwacht. Als de inventarisatie en eventuele implementatie is afgerond, volgt het onderzoek in het Gildenkwartier en Koppel.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl

Voor meer informatie over het draagvlakonderzoek vergunningparkeren kunt u contact opnemen met Marieke Thissen, communicatieadviseur namens Parkeerservice Amersfoort, telefoon 06 20 44 47 59.

---- --