Veilig Amsterdam


Sluiting supportershome Ajax

15/02/2006 - Op last van burgemeester Cohen zal het Ajax-supportershome bij de Amsterdam ArenA gesloten worden. Dit gebeurd nadat op zaterdag wapens en drugs zijn gevonden bij een inval door de ME. Zeven personen werden toen gearresteerd, en er werden tientallen wapens en drugs gevonden.

Rumoerig weekend
Op vrijdagavond 10 februari 2006 viel een aantal zich voor Ajax-supporters uitgevende personen het supportershome van ADO Den Haag binnen. Daarbij vielen enkele gewonden, terwijl ook poging werd gedaan tot brandstichting. Zowel in Den Haag als Amsterdam vaardigden de burgemeesters dit weekend noodverordeningen uit om clashes tussen de twee supportersgroepen te voorkomen.

Toen op zaterdag bleek dat ook in Den Haag een grote groep Haagse supporters zich aan het verzamelen was, werd in overleg met het Openbaar Ministerie door de politie ingegrepen. Het terrein rond het supportersgebouw werd door de ME afgesloten en alle aanwezigen gecontroleerd en onderworpen aan een veiligheidsfouillering.

Na afloop van de actie werden binnen tientallen wapens aangetroffen waaronder slag- en steekwapens, zwaar vuurwerk en een ploertendoder. Behalve de wapens werden er ook vermoedelijke harddrugs aangetroffen. Het besluit tot sluiting viel pas op woensdag, nadat het politierapport was opgemaakt.

Afspraak over supporters
Over een regeling voor wat betreft het toelaten van supporters van de tegenpartij bij wedstrijden tussen Ajax en ADO in de toekomst, is nog geen beslissing genomen. Dat zal waarschijnlijk volgende week gebeuren. Tussen Feyenoord en Ajax bestaat overigens al zo'n overeenkomst.