European Union



COR/06/7

Brussel, 10 februari 2006

CvdR-zitting van 15 en 16 februari: verkiezing van nieuwe voorzitter en eerste vice-voorzitter en debat met eurocommissaris Frattini en Oostenrijks staatssecretaris Winkler

De leden van het Comité van de Regio's (CvdR) kiezen op donderdag 16 februari uit hun midden een nieuwe voorzitter als opvolger van huidig voorzitter Peter Straub. De nieuwe voorzitter zal tijdens de eerste helft van de nieuwe vierjarige mandaatsperiode van het CvdR (van 2006 tot 2010) die functie bekleden.

De twee grootste fracties in het CvdR hebben ieder een kandidaat naar voren geschoven: Michel Delebarre, Frans parlementslid, burgemeester van Duinkerken en voormalig minister, is de kandidaat van de socialistische PSE, Luc Van den Brande, Belgisch senator, lid van het Vlaamse parlement en voormalig minister-president van Vlaanderen, is de kandidaat van de christen-democratische EVP.

Er is een kans dat de liberale ALDE-fractie vlak voor de verkiezingen besluit ook met een kandidaat te komen. Tenzij de CvdR-fracties, zoals in het verleden al is gebeurd, overeenstemming bereiken over de personele invulling van het voorzitterschap voor de gehele mandaatsperiode, zal het op een stemming aankomen.

De verkiezing van de nieuwe CvdR-voorzitter vindt plaats op donderdag 16 februari om 9 uur in de grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel. Om te worden verkozen moet een kandidaat meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen krijgen. Dus als alle 317 CvdR-leden aan de stemming deelnemen, heeft een kandidaat 159 stemmen nodig om voorzitter te worden.

De nieuwgekozen CvdR-voorzitter zal om 10.30 uur in de perszaal van het EP een persconferentie geven (met vertolking in het FR, EN, DE en NL).

Dezelfde dag vinden ook verkiezingen plaats voor de eerste vice-voorzitter van het CvdR. Verder zullen de 25 overige vice-voorzitters (die door de nationale delegaties worden voorgedragen) en de andere leden van het CvdR-bureau (het dagelijks bestuur van het CvdR) worden aangewezen. De vier fracties hebben ieder al een eigen voorzitter gekozen:
* EVP: Isidoro Gottardo (IT), lid van de regioraad van Friuli Venezia Giulia en lid van de gemeenteraad van Sacile;
* PSE: Mercedes Bresso (IT), voorzitter van de regio Piemonte;
* ALDE: Ivo Opstelten (NL), burgemeester van Rotterdam;
* UEN-EA: Maria Corrigan (IE), lid van de graafschapsraad van Dun Laoghaire Rathdown en lid van de regioraad van Dublin.

Nu nog maar enkele CvdR-leden hoeven te worden benoemd, lijkt het erop dat de EVP met ongeveer 120 leden de grootste fractie wordt binnen het CvdR, op de voet gevolgd door de PSE. Het zou kunnen gebeuren dat het verschil slechts één zetel bedraagt. De ALDE-fractie zal 49 leden tellen en 16 leden zullen de UEN-EA-fractie vormen (Unie voor het Europa van de Naties - Europese Alliantie). De resterende leden zullen behoren tot de "niet-ingeschrevenen". Bijna een derde van de 317 leden zal voor het eerst lid worden van het CvdR.

De zitting van februari zal woensdag de 15^e om 14.30 uur officieel worden geopend door de grande dame van het CvdR, Claude du Granrut (FR/EVP). Zij zal de functie van interim-voorzitter vervullen bij de behandeling van het kiesreglement. Daarbij zal zij worden bijgestaan door de vier jongste CvdR-leden: Cathal Crowe (IE/UEN-EA), Ondrej Benesik (CZ/EVP), Claudette Abela Baldacchino (MT/PSE) en Sandra Speckert (DE/EVP).

Na de verkiezingen op donderdagmorgen zal de voltallige vergadering besluiten over de bevoegdheden en samenstelling van de CvdR-commissies.

Toespraak van een vertegenwoordiger van het Oostenrijkse voorzitterschap

Vervolgens zal Hans Winkler, Oostenrijks staatssecretaris van Buitenlandse zaken, spreken over de prioriteiten van het Oostenrijkse voorzitterschap.

Toespraak van Franco Frattini

De tweede belangrijke spreker tijdens de zitting is Franco Frattini, vice-voorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor Justitie, vrijheid en veiligheid. Hij zal om 17 uur een toespraak houden, na de behandeling van het CvdR-advies over de implementatie van het Haags programma en bijbehorende onderwerpen. Rapporteur voor dat advies is Ivo Opstelten (NL/ALDE), burgemeester van Rotterdam.

Adviezen op de agenda van de februari-zitting

Tijdens de zitting van februari zullen nog vijf andere adviezen worden behandeld:

* "De gezondheid, de veiligheid en het vertrouwen van de burger bevorderen: een strategie voor gezondheid en consumentenbescherming": mededeling van de Commissie; rapporteur: Bente Nielsen (DK/PSE), lid van het provinciebestuur van Århus.
* "Meer doen met minder": groenboek over energie-efficiëntie; rapporteur: Bernd Vögerle (AT/PSE), vice-voorzitter van de Vereniging van Oostenrijkse Gemeenten.

* "Het openbaar personenvervoer per spoor en over de weg": herzien voorstel voor een verordening van de Raad en het Europees Parlement; rapporteur: Bernard Soulage (FR/PSE), eerste vice-voorzitter van de regioraad Rhône-Alpes.
* "Europese beleidsmaatregelen voor jongeren - Aandacht voor jongerenbelangen in Europa - Implementatie van het Europees pact voor de jeugd en bevordering van actief burgerschap": mededeling van de Commissie aan de Raad; rapporteur: Roberto Pella (IT/EVP), lid van de provincieraad van Biella.

* "i2010 - Een Europese informatiemaatschappij voor groei en werkgelegenheid": mededeling van de Commissie; rapporteur: Theodoros Georgakis (EL/PSE), burgemeester van Ilioupolis.

Tot slot zullen de leden worden gevraagd in te stemmen met een resolutie over de beleidsrichtsnoeren van het CvdR voor de periode 2006-2008.

Praktische informatie voor de pers

CvdR-zitting: woensdag 15 februari 2006 van 14.30 tot 15.30 uur en donderdag 16 februari van 9 tot 21 uur.

Lokatie: grote vergaderzaal van het Europees Parlement, Paul-Henri Spaak-gebouw, Wiertzstraat, 1040 Brussel, België.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Estelle Poidevin
Tel.: +32 2 282 22 70
Fax: +32 2 282 20 85
E-mail: estelle.poidevin@cor.eu.int
Dennis Abbott
Tel.: +32 2 282 20 99
Fax: +32 2 282 20 85
E-mail: dennis.abbott@cor.eu.int